Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat mii de credinciosi in bisericile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, peste 200 de biserici de parohie si de manastire din Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-au serbat hramul. Cu acest prilej, mii de credinciosi au participat la programul liturgic al sfintelor lacasuri care au cinstit-o pe Maica Domnului prin rugaciune.

In ziua hramului Manastirii Zosin din judetul Botosani, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de 25 de preoti si diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a rostit un cuvant de invatatura in care a vorbit despre mesajul pe care il transmite sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. „Cea mai evidenta roada a smereniei este Maica Domnului, a carei Adormire o praznuim astazi.

Fecioara Maria a fost smerita atunci cand L-a purtat, nascut si crescut pe Mantuitorul Iisus Hristos in pantecele ei. Smerita a fost cand si-a vazut fiul rastignit pe Cruce, dar si dupa Inviere. Cand rostim cuvantul «smerenie», gandul ne duce la slabiciune, la umilinta. Smerenia este cea mai mare dovada a puterii. Fratiile voastre ati fost chemati astazi de smerenia Maicii Domnului. Iata ca smerenia Fecioarei Maria are capacitatea sa inalte biserici precum aceasta. Smerenia Maicii Domnului a constituit forta care ne-a atras la aceasta sarbatoare. Suntem aici atrasi de cea mai smerita, dar cea mai puternic odraslita pe pamant, Preasfsnta Nascatoare de Dumnezeu“, a spus IPS Teofan.

Protos. Teodosie Plesca, staretul Manastirii Zosin, a multumit Mitropolitului Teofan pentru prezenta, amintind in acelasi timp faptul ca in 2009 se implinesc 230 de ani de existenta a asezarii monahale din comuna Baluseni. „Manastirea Zosin a trecut, ca si alte manastiri, prin multe incercari, cum a fost cea din timpul comunismului, cand a fost inchisa. Nu s-a putut tine sub oboroc lumina, ci a iesit inapoi, ca sa lumineze tuturor. Iata ca ne aflam la implinirea a 230 de ani de existenta a Manastirii Zosin. Noua biserica de la aceasta manastire este o realizare a Maicii Domnului. De cand s-a facut prima sapatura la acest sfant lacas, am simtit din plin ocrotirea, binecuvantarea si sporul Maicii Domnului“, a amintit parintele staret.

In cadrul Sfintei Liturghii, tanarul Marian Ionut Starica a fost hirotonit diacon.

Sursa: mmb.ro

.

17 August 2009

Vizualizari: 568

Voteaza:

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat mii de credinciosi in bisericile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE