Parintele Staniloae a fost condamnat de regimul comunist, in 1958, la zece ani de inchisoare, ca delicvent politic. A fost amnestiat in 1963, datorita unor schimbari intervenite in orientarea regimului din acea vreme. A primit titlul de 'Doctor honoris causa' din partea Facultatii de Teologie din Atena, Tesalonic si Belgrad si a Institutului 'Saint Serge' din Paris. A fost recompensat cu premiul 'Dr. Leopold Lukas' din partea Facultatii de Teologie, din Tubingen, si cu 'Crucea Sfantului Augustin' de catre Primatul Angliei.
In 1990, a devenit membru al Academiei Romane, iar in 1992 a fost declarat 'Doctor honoris causa' de catre Universitatea din Bucuresti. Dupa o intensa activitate, incununata de o impresionanta opera teologica, parintele Staniloae a trecut la cele vesnice la data

de 5 octombrie 1993. Parintele profesor doctor Constantin Coman, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Patriarhul Justinian', din Bucuresti, ne-a vorbit despre personalitatea parintelui Dumitru Staniloae: 'Parintele a fost un mare teolog, intai de toate. A fost caracterizat, la Congresul International organizat cu prilejul aniverasarii a 100 de ani de la nasterea dansului, de un mare teolog grec contemporan , ca fiind 'cel mai mare teolog crestin al veacului XX'. A fost si un foarte mare profesor, desfasurandu-si activitatea didactica la Sibiu, pentru o buna perioada de timp si, dupa aceea, la Facultatea de Teologie din Bucuresti'. Parintele prodecan Constantin Coman ne-a vorbit si despre caracterul deosebit al parintelui Dumitru Staniloae: 'Din marturiile celor care ne erau atunci colegi mai mari si din participarea noastra la unele cursuri de doctorat, ni-l amintim pe parintele vorbind cu mare blandete, redand in cuvinte un film pe care il vedea derulandu-se, un om extraordinar de blajin, un om extraordinar de generos, raspunzand cu multa generozitate la intrebarile ce-i erau adresate.
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.