Semnificatiile primei sarbatoriri a Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei


Canonizarea Sfantului Dosoftei a fost aprobata in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxa Romana din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dupa trecerea Sfantului Dosoftei la Domnul, an de an au cu fost oficiate slujbe de pomenire, au fost organizate simpozioane dedicate Sfantului Dosoftei si au fost publicate numeroase carti si articole in memoria si cinstea sa. Despre versificarea Psaltirii, lucrare la care Sf. Dosoftei a lucrat mai multi ani, ne-a vorbit domnul profesor Nicolae Ursu: 'Psaltirea versificata de Dosoftei este Psaltirea in proza pe care o alcatuise intai, pusa in versuri in cinci ani, cu osardie mare. Este absolut necesar sa stim precis acest lucru, pentru ca Dosoftei a luat ca model, nici nu putea astfel sa ia in versificatia lui, decat versul popular romanesc.
Deci, versul popular romanesc, ca si versul cult, se baza pe atentul natural, tonic al cuvintelor. Deci, nu avea nevoie de o versificatie ca model, ci a intocmit Psaltirea in marea majoritate in acesti metri populari si a dat frumusetile care sunt cunoscute acum prin editiile care s-au facut'.

In acelasi context, Nicolae Ursu ne-a facut precizari cu privire la meritele pe care le are Sf. Dosoftei in ceea ce priveste traducerea Liturghiei in limba romana: 'Dosoftei are marele merit de a fi cel dintai care a introdus Liturghia si Molitfelnicul in Biserica, din initiativa ortodoxa si sub control ortodox. Dosoftei este cel care a remarcat ceea ce Eminescu spunea ca a intors impotriva reformei traducerea cartilor. Dosoftei are marele merit de a fi versificat Psaltirea'.

Ce reprezinta Sfantul Ierarh Dosoftei pentru Biserica Ortodoxa si pentru istoria literara a poporului roman ne-a spus parintele conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae', din Iasi: 'A fost o mare personalitate a Bisericii Ortodoxe din Moldova, si nu numai, pentru ca a jucat un rol deosebit in istoria Bisericii Ortodoxe Universale. A fost un om de o aleasa si o profunda cultura care a avut o contributie esentiala la formarea limbii romane literare. Este foarte importanta formatia lui duhovniceasca si teologica, care a inceput in Moldova, pentru ca el s-a nascut in 1624, dupa cum se stie, chiar de ziua Sf. Dimitrie, pentru ca din botez a primit si acest nume, apoi a studiat la Iasi, pentru ca aici era cea mai inalta scoala a vremii, scoala infiintata de un mitropolit predecesor, si anume de mitropolitul Varlaam, o alta inalta fata bisericeasca, care a avut un rol foarte important si din punct de vedere duhovnicesc, cat si din punct de vedere teologic, spiritual, dupa care si-a continuat studiile la Fratia ortodoxa din Lvov, Fratia Bisericii Adormirea Maicii Domnului'.

Sfantul Ierarh Dosoftei a fost mitropolit al Moldovei intre anii 1671-1674 si 1675-1686. In toamna anului 1686 a fost dus in Polonia de ostile regelui Jan Sobieski, ramanand in exil pana la sfarsitul vietii. In ce fel a contribuit Sfantul Dosoftei la intensificarea vietii spirituale si culturale din tara noastra ne-a spus tot parintele conf. dr. Ion Vicovan: 'Ramane important prin viata sa de sfintenie, pentru ca acesta a fost motivul principal pentru care a fost in randul sfintilor, prin opera teologica, 'Psaltirea', 'Viata si petrecerea sfintilor', 'Dumnezeiasca Liturghie', 'Molitfelnicul' si alte lucrari, dar ramane foarte important prin contributia sa la limba romana literara, la faurirea limbii literare, iar pentru Ortodoxia ecumenica el a fost vazut ca un fel de arbitru al teologiei ortodoxe, ca un fel de parinte al Bisericii, el fiind solicitat sa scrie si sa traduca si sa ia atitudine asupra teologiei ortodoxe, in viziunea Sf. Parinti'.

Dupa cum spuneam, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au aprobat canonizarea Sfantului Ierarh Dosoftei in sedinta de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Cand au inceput si cum au decurs primele demersuri pentru canonizarea Sfantului Mitropolit Dosoftei am aflat de la parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi: 'Primele demersuri pentru canonizarea Sfantului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, s-au inceput din toamna anului trecut la noi, la Iasi, din initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. IPS Daniel a propus ca, Comisia liturgica din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, sa poata alcatui o slujba care trebuie pentru canonizare. Mai intai s-a alcatuit Acatistul Sfantului Dosoftei, apoi s-a alcatuit si slujba. Sigur ca, aceasta slujba a mai fost diortosita, iar dupa aceasta s-au facut modificarile care se impuneau si a fost inaintata, aceasta slujba a Sfantului Dosoftei, Sfantului Sinod care a luat act in cadrul Comisiei liturgice a Sfantului Sinod si astfel s-a hotarat ca pe data de 14 octombrie sa fie proclamat si canonizat oficial Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei'.

Proclamarea solemna a canonizarii Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc in data de 14 octombrie, la Catedrala mitropolitana din Iasi, in cadrul Sfintei Liturghii, oficiate de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, si cu numerosi ierarhi din Sinodul Bisericii noastre. In cuvantul de binecuvantare adresat credinciosilor, PF Parinte Patriarh Teoctist a evidentiat semnificatiile proclamarii canonizarii Sf. Ierarh Dosoftei si a subliniat totodata importanta cinstirii sfintilor: 'Biserica vine cu lumina ei, cu lumina lina a slavei celei neinserate a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si ni-l aduce pe Dosoftei din secolul al XVII-lea, cu toata valoarea si frumusetea gandirii sale aici, la noi. Parintele nostru si al slujitorilor altarelor si al slujitorului scrisului, a condeierilor, plin de maiestrie, de vers de bogat, si de aceea sfintii ne sunt noua apropiati, ne sunt fratii nostri si pilda de vietuire, pilda de lupta si de invingere, pentru ca ei au luptat in primul rand cu omul cel interior si apoi cu cele ale societatii, ale lumii. Ei ne sunt plida pentru ca au fost statornici in credinta lor'.

Despre importanta proclamarii canonizarii Sf. Ierarh Dosoftei , a vorbit si IPS Mitropolit Daniel in cuvantul de invatatura adresat credinsiosilor prezenti la slujba Sfintei Liturghii prilejuita de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva: 'Acest moment este deosebit de important, deoarece el marcheaza, asa cum s-a spus, sarbatorile cele mari ale Bisericii Ortodoxe Romane de anul acesta, dar si bucuria comuniunii sfintilor si comuniunii intre Biserici Ortodoxe surori si intre popoare ortodoxe de aceeasi credinta, poporul ortodox roman si poporul ortodox grec'.

Tot in contextul proclamarii canonizarii Sfantului Ierarh Dosoftei, in data de 13 octombrie a. c., a fost oficiata slujba de resfintire a Casei Dosoftei din Iasi. Slujba a fost oficiata de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu IPS Mitropolit Daniel si IPS Panteleimon de Veria, Nausa si Campania. Prin ceremonia de proclamare a canonizarii Sfantului Dosoftei a fost trecut oficial in randul sfintilor. Astfel, astazi a fost praznuit pentru prima data in Biserica Ortodoxa Romana. Care sunt semnificatiile acestei prime praznuiri ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiescopiei Iasilor: 'Sarbatoarea aceasta a Sf. Ierarh Dosoftei are o semnificatie deosebita. El este primul mitropolit al Moldovei, al acestor tinuturi in care a fost canonizat, de aceea si sarbatoarea canonizarii sale a fost intampinata cu atata bucurie de catre ierarhii membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de catre multimea nesfarsita a credinciosilor care s-au aflat aici in acea zi de proclamare solemna a canonizarii, in ziua pomenirii Sf. Parascheva, in anul mantuirii 2005. Sf. Dosoftei este foarte iubit si pentru faptul ca el s-a nevoit la una din manastirile istorice ale Moldovei, la Manastirea Probota, din apropierea Falticenilor, acolo unde el a devenit calugar, fiind originar din orasul Suceava, din familia Barila.
Asadar, aceasta prima pomenire dupa canonizarea sa, dupa proclamarea oficiala a acestei canonizari, este o sarbatoare'.
.

14 Decembrie 2005

Vizualizari: 2447

Voteaza:

Semnificatiile primei sarbatoriri a Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact