Simpozion omagial dedicat Patriarhului Iustin Moisescu, fost Mitropolit al Moldovei si Sucevei (1957-1977)

 

Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane dr. Iustin Moisescu a fost omagiat ieri la Centrul eparhial Iasi. De la orele 09.30, in sala care ii poarta numele, a debutat un simpozion dedicat marelui ierarh. La evenimentul care s-a inscris in programul manifestarilor prilejuite de sarbatoarea Sf.

Cuv. Parascheva au fost prezenti IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, si PS Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. De asemenea, a participat rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Dumitru Oprea, precum si profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi. In debutul simpozionului, cei prezenti au putut urmari un film despre personalitatea ierarhului Iustin Moisescu, film realizat de catre parintele diacon Nicolae Dima, dupa cum a anuntat in deschidere parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si directorul Institutului Cultural-Misionar Trinitas: "Pentru sarbatoarea de astazi am pregatit un moment omagial dedicat mitropolitului dr. Iustin Moisescu al Moldovei si Sucevei, care a pastorit aici, la Iasi, intre anii 1957-1977, si apoi a fost noua ani patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, si anume un film documentar - Mitropolitul Iustin Moisescu. Portret de arhipastor si ctitor -, un film realizat in studiourile Trinitas TV de catre parintele diacon Nicolae Dima".

Dupa vizionarea filmului a fost prezentat un volum omagial "Teologie si Viata" intitulat "Un stalp puternic in vremuri de furtuna - Dr. Iustin Moisescu, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, 1957-1977". Prezentarea a fost facuta de catre Ioan Valentin Istrati, redactor coordonator al revistei "Teologie si Viata" si asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi: "Am pregatit acest volum cu binecuvantarea, la initiativa si cu ajutorul IPS Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, care ne-a indrumat pentru a culege marturii despre marele mitropolit si apoi patriarh Iustin Moisescu. Volumul omagial "Teologie si Viata", intitulat "Un stalp puternic in vremuri de furtuna - Dr. Iustin Moisescu, Mitropolit al Moldovei si Sucevei, 1957-1977", cuprinde marturii, studii teologice, imagini, evocari, amintiri si scrisori adresate mitropolitului si trimise de acesta in timpul arhipastoririi sale in Moldova, la Iasi. Este un volum de mare valoare, mai ales prin marturiile pe care le prezinta, pentru ca aici se vede un crampei din viata si din amitirea oamenilor care l-au cunoscut si l-au iubit".

In cadrul lucrarilor simpozionului de ieri a luat cuvantul mai intai PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, care l-a cunoscut pe ierarhul Iustin Moisescu si care s-a ocupat de publicarea operei integrale a fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane: "Cum l-am cunoscut prima data pe mitropolitul Iustin Moisescu? Eram la Manastirea Neamt, in anul 1968, si a venit cu patriarhul Justinian intr-o vizita, prin luna octombrie, si noi ne-am insiruit la Seminar ca sa-i cantam patriarhului si mitropolitului. Iustin patriarhul este din Candestii Muscelului, iar din familie se chema Moise, fiind venit din Transilvania. Fara pereche in hotararile lui, el voia sa mantuiasca lumea, dar nu se putea asa ceva in vremea aceea, deoarece era perioada cea mai cumplita cand se realiza sovietizarea Romaniei si a Bisericii Ortodoxe Romane. Casa lui se pastreaza astazi, unde vom pune o placa, si noi ne-am gandit sa facem o praznuire de 20 de ani, insa suntem bucurosi ca am fost invitati de IPS Mitropolit Daniel la acest simpozion aici, in capitala Moldovei, Iasi".

A luat cuvantul apoi PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, care a elogiat personalitatea ierarhului si profesorului Iustin Moisescu: "Ne situam mai curand in aula unde prezideaza nu doar duhul lui, ci prezideaza personalitatea lui prin imagini si prin fapte. Pentru noi, muntenii, venea cel caruia galatenii ii spuneau "leul Moldovei". Falnic, cand a iesit mai intai la prohodirea predecesorului sau, patriarhul Justinian, inca din momentul acela lumea murumura: "Asta-i patriarhul". I-a fost doctorand, i-a fost student mitropolitul Antonie, care spunea ca se straduia sa fie parinte cu toti. Pentru el, randuiala bisericeasca trebuie pastrata cu sfintenie, el fiind mai aspru doar cu cei care se pretind a fi ceea ce nu dovedesc a fi".

Prezent la eveniment, PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, a vorbit despre atitudinea fostului patriarh Iustin Moisescu in calitate de profesor la universitate: "Nu l-am vazut pe profesorul Iustin Moisescu stand vreodata jos, la catedra. Totodeauna statea drept si cuceritor. Pentru noi, tinerii din 1953, in anul I si II preda cu parintele Nicolaescu. Nici nu mai aveam nevoie sa invatam, pentru ca era o literatura intreaga. Nu bibliografia propriu-zisa, cat sentimentele la care ne purta, insa Iustin Moisescu a stiut sa prezinte prologul foarte scurt. Nici la Apocalipsa n-a insistat asupra argumentarilor, dar ne-a dat liniile generale care ne-au ajutat foarte mult, dandu-ne o pozitie inedita".

De asemenea, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a apreciat organizarea simpozionului, care este o dovada a cinstirii inaintasilor din Biserica Ortodoxa: "Astazi se implineste ceea a spus Sfantul Apostol Pavel, si anume sa ne aducem aminte de inaintasii nostri, sa cinstim pe toti cei de dinaintea noastra, sa cercetam atat viata, cat si activitatea lor si sa ii imitam in ceea ce priveste credinta".

Apoi, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a multumit IPS Parinte Mitropolit Daniel pentru ca i-a oferit posibilitatea de a participa in acest an la manifestarile prilejuite de hramul Sf. Cuv. Parascheva de la Iasi: "Multumesc pentru ocazia de a ma afla prezent aici, printre oameni intelepti, oameni de litere, multumesc PS Calinic pentru volumele pe care mi le-a oferit, care il au in centru pe patriarhul Iustin, multumesc IPS Daniel pentru dragostea sa, pentru inima bogata, pentru toate cele pe care mi le-a oferit, multumesc in numele meu, al parintilor care fac parte din delegatie, a maicii starete si din partea celorlalte maici. Fara sa va laud, in persoana IPS Voastre vad un vrednic urmas al patriarhului Iustin in acest oras, aveti o buna pregatire, o educatie deosebita, dragoste catre Biserica si catre popor, aveti aceasta gandire care trece prin inima si toate acestea ne ajuta ca sa plecam din acest oras al literelor si al spiritului plini de bucuria Duhului Sfant".  

In cuvantul sau, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a prezentat cateva dintre trasaturile caracteristice fostului patriarh Iustin Moisescu: "Retinem trei caracteristici esentiale din personalitatea aceasta, icoana a institutiei pe care o slujeste: sobrietate in comportament printre oameni; apoi, a doua componenta majora si permanenta a personalitatii sale a fost eruditie stiintifica in comunicarea cu oamenii, pentru ca sa poata dialoga intr-un mod respectabil si demn pentru institutia pe care o reprezenta. PF Iustin, cand era mitropolit aici, la Iasi, citea nopti intregi. Noi avem marturia sublinierilor in carti, carti de arhitectura, carti de istorie, carti de istoria artelor; a treia componenta este bunatatea lui prin ajutorarea oamenilor. S-a spus ca era milostiv si era darnic, era generos, dar nu facea niciodata publicitate despre aceasta generozitate a sa, si prin aceasta vedem ca in el s-a aratat sobrietatea Bisericii, s-a aratat pregatirea teologica si culturala deosebita, dar si bunatatea fara mult zgomot in jur".

Rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Dumitru Oprea, a felicitat organizatorii simpozionului  pentru faptul ca au introdus in program si filmul dedicat ierarhului Iustin Moisescu: "Cred ca prezentarea multimedia de astazi a fost un mijloc de a ne convinge ca tehnica este obraznica si incearca sa demonstreze ca este mai presus decat cuvantul, arogandu-si niste merite deosebite, iar dupa prezentarea facuta s-ar putea sa introduc un concept de multimedia in plus care este specific numai Bisericii. Stefan cel Mare demult a facut demonstratie multimedia, incat si Biserica i-a recunoscut aceste merite, deoarece el a comunicat prin sunetele Bisericii, prin luminile Bisericii si a comunicat prin suflete pe care nici o tehnologie moderna nu este in stare sa o creeze sau sa ofere o astfel de modalitate".

 

.

17 Octombrie 2006

Vizualizari: 2138

Voteaza:

Simpozion omagial dedicat Patriarhului Iustin Moisescu, fost Mitropolit al Moldovei si Sucevei (1957-1977) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact