Perioada postului Adormirii Maicii Domnului este o perioada deosebita, o perioada de rugaciune si meditatie duhovniceasca. La Catedrala mitropolitana din Iasi se oficiaza incepand de astazi, pana pe 13 august, paraclisul Maicii Domnului. Slujba se va oficia dupa slujba Vecerniei si va fi transmisa, in direct, de Radio Trinitas. Despre acest program liturgic a vorbit, in cuvantul de invatatura rostit in aceasta seara la slujba Vecerniei si paraclisului Maicii Domnului, parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'In postul Adormirii Maicii Domnului, in biserici exista un program special de rugaciune care, la indemnul Sf.
Programul liturgic din aceasta perioada de post a fost initiat de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Despre aceasta hotarare ne-a vorbit parintele Lucian Leonte, protopop de Botosani: 'Programul, initiat de IPS Parinte Mitropolit Daniel, vrea sa amplifice eficacitatea acestui post. IPS Sa ne-a cerut si am comunicat acest lucru preotilor, l-am facut public credinciosilor, ca postul Sf. Maria, incepand de anul acesta, sa facem seara Vecernia, urmata de paraclisul Maicii Domnului, aceasta fiind rugaciunea Bisericii de cinstire a Maicii Domnului, dar si de invocare a ei in favoarea si in ajutorul nostru in toata perioada acestui post, pe care il dedicam ei, cu care mergem catre dansa, catre dobandirea starii ei, pe care ea o are la Fiul Sau'.
Despre slujbele specifice acestei perioade, slujbe oficiate la si la Catedrala patriarhala din Bucuresti, ne-a vorbit parintele arhim. Antim, eclesiarh al Catedralei patriarhalei din Bucuresti: 'In aceasta perioada, in toate bisericile noastre si manastirile noastre ortodoxe se savarsesc cele sapte Laude dupa randuiala stabilita de catre Biserica, iar suplimentar se savarseste paraclisul Maicii Domnului. Ca o randuiala aparte pentru Catedrala patriarhala, intrucat aici se pastreaza si moastele Sf. Dimitrie, paraclisul Maicii Domnului se citeste la chilii, intrucat seara se canta paraclisul Sf. Dimitrie, iar acest lucru nu este deosebit, intrucat paraclisul intra atat in randuiala obligatorie a pravilei calugarului, cat si a crestinului in general'.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.