Tinerii si profesorii ucraineni au prezentat la Botosani viata bisericeasca din regiunea Cernauti

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Botosani s-a desfasurat, in perioada 20-21 februarie 2009, conferinta "Biserica si societatea in regiunea Cernauti" in cadrul proiectului "Traditie, arta, educatie - valori europene, valori fara frontiere", finantat de Uniunea Europeana prin fonduri PHARE. Vineri, 20 februarie, a avut loc sustinerea referatelor de catre studentii si profesorii ucraineni, urmand ca mai apoi acestea sa fie dezbatute.

Sambata, 21 februarie, a avut loc simpozionul dedicat intrunirii, unde au continuat discutiile din ziua precedenta si s-au evidentiat aspectelor comune si cele distincte, specifice in ceea ce priveste relatiile dintre Biserica si societate, in cele 2 regiuni. In partea a doua a conferintei a avut loc un workshop pentru stabilirea programului cu privire la urmatoarea activitate si, de asemenea, stabilirea responsabilitatilor fiecaruia dintre membrii echipei.

Profesorii si elevii ucraineni au prezentat patru referate: "Preotimea ortodoxa din Bucovina la sfarsitul secolului al XIX-lea", sustinut de conf. univ. dr. Bogdan Bodnariuk; "Biserica "Sf. Trei Ierarhi" din cadrul complexului arhitectural de la Universitatea Nationala "Yurii Fedkovici" din Cernauti, Ucraina, Facultatea de Teologie si Filosofie", sustinut de pr. prof. Mykola Scherban, prodecan al acestei facultati; "Propunerile pentru includerea Resedintei Mitropolitilor din Bucovina in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO", sustinut de prof. univ. dr. Vasile Baluch, decan al Facultatii de Teologie si Filozofie al Universitatii Nationale "Yurii Fedkovici" din Cernauti, "Resedinta Mitropolitilor Bucovinei - simbol cultural si intelectual al tinutului Bucovina", sustinut de conf. univ. dr. Mykola Schribliak. "Actiunea "Biserica si societatea in regiunea Cernauti" a dorit sa arate aspectele specifice ale relatiilor dintre Biserica si societate in regiunea Cernauti. Ca si societate vizibila, Biserica traieste si lucreaza in societate si in istorie, le influenteaza, fiind, la randu-i, influentata de istorie si societate", a spus pr. Radu Constantin Zait, profesor in cadrul Seminarului Teologic din Botosani si coordonator al proiectului.

Rezultatele preconizate ale proiectului vizeaza incurajarea cooperarii intre oameni, asociatii, institutii din toate domeniile de activitate, apropierea intre oameni si comunitatile aflate de o parte si de alta a granitei, precum si evidentierea aspectelor care unesc oamenii din zonele de granita, cu pastrarea si respectarea diferentelor si a diversitatii. "Proiectul are ca prim obiectiv general intensificarea cooperarii transfrontaliere culturale, educationale, artistice si a cunoasterii reciproce cu impact direct asupra valorificarii si evidentierii specificului national, dar si a aspectelor comune celor doua zone geografice ale proiectului. Proiectul a inceput in data de 23 august 2008 si se va incheia anul acesta, pe 22 august, cand va avea loc conferinta finala a acestui proiect. Aceste activitati pe care le-am desfasurat si pe care le aveam in vedere in acest proiect sunt niste mijloace de a ne cunoaste, de a ne promova si de a arata ca Biserica Ortodoxa slujeste lui Dumnezeu si oamenilor, promovand si cultivand frumosul, armonia, intelegerea intre oameni si intre natiuni", a mentionat pr. Partenie Apostoaie, profesor in cadrul Seminarului Teologic din Botosani si coordonator al proiectului.

Ideea proiectului "Traditii, educatie, arta - valori europene, valori fara frontiere" a pornit de la faptul ca ambele regiuni, Botosani si Cernauti, detin "tezaure" etnografice si folclorice, artistice si teologice de o deosebita bogatie, ce pot fi considerate valori de interes national si european. Grupurile tinta ale proiectului sunt cinci elevi din cadrul sectiei de Patrimoniu, din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Gheorghe" din Botosani si cinci studenti din cadrul Universitatii Nationale "Yurii Fedkovici" din Cernauti, opt profesori care predau discipline de cultura generala, din partea Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Gheorghe" din Botosani, si opt profesori din cadrul Universitatii Nationale "Yurii Fedkovici" din Cernauti, opt profesori din corpul cleric al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Gheorghe" din Botosani si opt profesori de teologie din partea Facultatii de Filosofie si Teologie, 28 de elevi din cadrul ansamblului folcloric al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Gheorghe" din Botosani si 28 de studenti din ansamblul folcloric al facultatii ucrainene. Valoarea proiectului finantat in proportie de 90% de Uniunea Europeana si 10% de Seminarul Teologic din Botosani s-a ridicat la 54.000 de euro.


Sursa: mmb.ro
 

.

24 Februarie 2009

Vizualizari: 568

Voteaza:

Tinerii si profesorii ucraineni au prezentat la Botosani viata bisericeasca din regiunea Cernauti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE