In fiecare an, la 25 mai, biserica noastra pomeneste cea de-a treia aflare a cinstitului cap al Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului.
Din Sfanta Evanghelie, stim ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. Sfantul Ioan se afla in acel moment la inchisoare, in castelulul lui Irod de la Maherus, unde avea loc si ospatul. Ioan mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era femeia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a invatat-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
Dupa moartea Proorocului, ucenicii lui i-au luat trupul si l-au ingropat, dar capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Fiecare "aflare" a cinstitului cap este ca o noua intalnire a noastra, a crestinilor, cu Proorocul si Botezatorul Domnului, adica un nou indemn spre pocainta si un indemn sa credem in Cel ce a venit dupa dansul, adica in Mantuitorul nostru Iisus Hristos.
Prima si cea de-a doua aflare a cinstitului cap, le praznuim in fiecare an la 24 februarie si ele au avut loc la Ierusalim si la Emesa, in Siria. A treia si ultima "aflare" o praznuim la 25 mai si s-a intamplat pe vremea Sfantului Patriarh Ignatie, la anul 860, cand a fost adus la Constantinopol si asezat in biserica ridicata in cinstea Sfantului Ioan Botezatorul. O parte din capul Sfantului Ioan a fost dus de cruciati, in anul 1204, in Franta si asezat in biserica din
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.