Procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana

 
Miercuri 11 ianuarie 2006, incepnd cu ora 17.00, PS. Gurie Gorjeanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, va oficia Slujba Vecerniei la Catedrala Mitropolitana “Sfntul Dumitru” din Craiova, cu prilejul pomenirii Sfintei Mucenite Tatiana, care este praznuita in fiecare an la 12 ianuarie. Dupa Slujba Vecerniei va avea loc o procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana, in jurul Catedralei Mitropolitane. Sfnta Liturghie savrsita cu aceasta ocazie va fi oficiata de IPS.

Parinte Mitropolit Teofan, joi 12 ianuarie, incepnd cu ora 08.00, la Catedrala Mitropolitana “Sfntul Dumitru”, acolo unde se afla depuse moastele sfintei mucenite.

Despre Sfnta Mucenita Tatiana:”Aceasta a fost din Roma veche, pe vremea imparatiei lui Alexandru Sever(223-235), din parinti credinciosi, tatal ei, in trei rnduri a fost in dregatoria de guvernator si se bucura de multa cinste in senatul roman, nestiindu-se ca era crestin. Si a crescut fericita in casa parintilor ei, cu bunacuviinta si cu frica de Dumnezeu si cu bucurie se impartasea din tainele nepieritoare ale credintei.Si, ajungand ea in vrsta, n-a voit sa se marite, ci isi petrecea viata in curatie si in dragostea lui Hristos, dorind din tot sufletul sa-I fie mireasa Lui, Caruia Îi slujea ziua si noaptea, jertfindu-se pe sine si cu fapte bune impodobindu-se. Deci, fericita ca si parintii ei binecuvntau aceasta hotarre, Tatiana cu si mai mara rvna slujea Domnului, inct s-a invrednicit si de cinstea de a fi diaconita a Bisericii din Roma, dupa rnduielile de atunci ale Bisericii. Si Împaratul, pe vremea aceea, nu prigonea el insusi, dar lasa dregatorii mai mici sa faca ce vor cu crestinii. Si pornindu-se prigoana contra crestinilor, din partea necredinciosilor, a fost prinsa si Tatiana, marturisind ca este crestina. Si nevoind ca sa se lepede de Hristos, din porunca mai marilor cetatii, a fost pusa la chinuri si munci cumplite: batai, scoaterea ochilor, scrijelirea pe trup cu bricele, aruncarea in temnita, aruncarea la fiare, spnzurarea si strunjirea trupului la stlp, aruncarea in foc. Dar toate le-a indurat cu putere de Sus, de parca nici o durere nu simtea, dimpotriva, cu toate schingiuirile prigonitorilor, ea vestind nencetat vestea poporului de fata, puterea si chemarea lui Hristos, ca multi necredinciosi veneau la credinta Mntuitorului. Deci, au poruncit sa i se taie capul si, impreuna cu ea, s-a taiat capul si tatalui ei. Si se afla capul ei astazi in Catedrala Mitropoliei Olteniei din Craiova, adus in tara de evlaviosul Domn Neagoe Basarab.”(Extras din “Proloagele”, Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova-1991).

Moastele sfintei au ajuns insa pentru prima data in tara noastra in anul 1204, cnd renumita familie a Asanestilor ii aduce capul la Trnovo si apoi la Bucovat, lnga Craiova. În anul 1393, capul este dus la Niceea si apoi la biserica “Sfintii Apostoli” din Constantinopol. Dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci(1453), in timpul domniei lui Neagoe Bosarab, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfntului Grigorie Decapolitul, la Mnastirea Bistrita, judetul Vlcea. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei, in perioada 1950 - 1955, capul sfintei a fost depus inti la Episcopia Rmnicului si apoi la Catedrala Mitropolitana “Sfntul Dumitru” din Craiova, acolo unde se gaseste si astazi.

.

09 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1542

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE