Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil


Articole similare: Mihail si Gavril, Mihail si Gavriil obiceiuri, Mihail si Gavriil traditii, Mihail si Garvriil Predica, Sfintii Mihail si GavriilMihail si Gavriil Acatist, Mihail si Gavriil Soborul, Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si GavriilSfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

 

In fiecare an la 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil impreuna cu soborul tuturor ingerilor. Cuvantul inger este de origine greceasca si are sensul de vestitor sau trimis, iar prin cuvantul "arhanghel" intelegem "mai mare peste ingeri" sau "cel dintai dintre ingeri". Dupa invatatura Bisericii noastre "ingerii sunt duhuri, adica fiinte spirituale, fara trup, nemuritoare, inzestrate cu minte, vointa si putere".

Ei au fost creati de Dumnezeu din nimic, inaintea lumii "vazute". La inceput, ingerii au fost facuti de Dumnezeu buni, stralucind de frumusete, de intelepciune si de tot felul de daruri. Dar unii dintre ei, in frunte cu Lucifer, din mandrie, s-au razvratit impotriva Ziditorului, voind sa fie asemenea Lui. In felul acesta, au cazut din cinstea de care se bucurau, facandu-se demoni.

 

Sfantul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfantului Apostol Pavel, spune ca ingerii se impart in noua cete, fiecare avand numele si misiunea sa. Cetele ingeresti sunt impartite in trei ierarhii sau grupe : ierarhia cea mai de sus, aproape de Preasfinta Treime, este formata din Serafimi, Heruvimi si Tronuri. Ei stau in jurul tronului lui Dumnezeu inconjurati in vapaie de foc si fac cunoscuta voia Lui ingerilor de mai jos. Ierarhia din mijloc este formata din Domnii, Puteri si Stapanii. Ei domnesc peste ingerii de mai jos si stapanesc puterile iadului si intreg universul. Ierarhia cea mai de jos este formata din Incepatorii, Arhanghelii si Ingerii. Acestia sunt cei mai aproape de oameni, carora le fac cunoscuta voia lui Dumnezeu si-i ajuta sa scape de cursele si atacurile ingerilor rai, adica de ispitele si amagirile diavolilor.

 

Arhanghelul Mihail

 

Dupa caderea ingerilor rai, Mihail Arhanghelul a fost randuit capetenia cetelor fara de trupuri, si luand chip vazut s-a aratat multora. Din paginile Sfintei Scripturi, inclusiv ale Vechiului Testament, aflam multe locuri din care reiese rolul ingerilor in viata oamenilor.


Arhanghelul Gavriil

 

In Noul Testament, Arhanghelul Gavriil a vestit pe Fecioara Maria ca va naste pe Mantuitorul, iar pe preotul Zaharia ca el si sotia sa Elisabeta vor avea un fiu. La Nasterea Domnului, un inger a binevestit pastorilor din jurul Betleemului "bucuria cea mare", dupa care deodata "s-a vazut multime de oaste cereasca laudandu-L pe Dumnezeu". Dupa Inviere, un inger al Domnului a vestit femeilor mironosite ca Iisus a inviat.

 

Ingerii nu sunt prezenti numai in Sfanta Scriptura ci si in viata fiecaruia dintre noi. Ei slujesc la apararea si calauzirea oamenilor, ei duc rugaciunile noastre la Dumnezeu si ii ocrotesc pe cei drepti. Biserica ne invata ca fiecare dintre noi avem cate un inger pazitor care ne este dat la botez, ca sa ne calauzeasca pasii in aceasta viata si sa ne pregateasca pentru viata cea vesnica.

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Pentru aceasta Biserica lui Hristos a hotarat sa praznuiasca in fiecare an la 8 noiembrie, Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si sa cheme darul si ajutorul amandurora, rugandu-i ca, prin mijlocirea si rugaciunile lor, in veacul de acum sa aflam izbavire de rele, iar in cel ce va sa fie, sa ne invrednicim bucuriei si imparatiei ceresti.

 

.

04 Noiembrie 2007

Vizualizari: 3459

Voteaza:

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE