"Tezaurul oltenesc de carte veche romaneasca" la Muzeul Olteniei din Craiova
La sediul Sectiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova (strada "Madona Dudu" nr. 14) va avea loc astazi, 24 aprilie, ora 11.00, vernisarea expozitiei "Tezaurul oltenesc de carte veche romaneasca", organizata in colaborare cu Arhiepiscopia Craiovei, precum si lansarea catalogului "Carte veche romaneasca din colectia Muzeului Olteniei".
Potrivit organizatorilor, prin aceasta expozitie se doreste o mai buna constientizare a patrimoniului religios si cultural reprezentat de cartea veche romaneasca, pentru accentuarea importantei acesteia in cristalizarea constiintei nationale. Se evidentiaza astfel rolul carturarilor romani care au tiparit asemenea carti: Antim Ivireanul si Chesarie, episcopii Ramnicului, Calinic de la Cernica, Stanciu Capataneanu, Grigore Plesoianu etc.
Expozitia consta intr-o selectie a celor mai vechi si valoroase exemplare tiparite intre anii 1508 si 1830, gasite in depozitele manastiresti, punandu-se accent pe tipografia Ramnicului. In secolul al XVIII-lea Ramnicu Valcea devine cel mai important centru de initiere al mesterilor tipografi, motiv pentru care Nicolae Iorga il numeste "oras al tipografilor".
In prefata Mineiului pe noiembrie, Episcopul Chesarie vorbeste de importanta Olteniei, care, dupa cum spune el, este "vatra neamului romanesc". Exemplare cum ar fi "Evanghelia lui Serban Cantacuzino" (1682), "Apostolul", tiparit la Bucuresti in 1683, "Biblia" de la 1688 sunt carti ce marcheaza nu numai momentul introducerii limbii romanesti in biserica, ci si momentul cand actiunile carturaresti pentru trezirea constiintei nationale iau amploare. "Intaia invatatura pentru tineri" (Ramnic, 1726) si "Bucoavna" (Ramnic, 1749) sunt primele carti destinate uzului scolar.
Catalogul carte veche romaneasca din colectia Muzeului Olteniei va cuprinde circa 170 de titluri si va avea 190 pagini format A4, cu ilustratii sepia pentru cele mai reprezentative carti. .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.