Zilele credintei si culturii in Caransebes


Zilele credintei si culturii in Caransebes

Incepand de ieri, 3 mai si pana vineri 9 mai, la Caransebes se desfasoara, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Lucian al Episcopiei Caransebesului, manifestari spiritual - culturale sub genericul "Zilele credintei si culturii in Caransebes".

La invitatia ierahului de Caransebes, la manifestarile de astazi (duminica 4 mai) participa si ierarhi din cadrul Mitropoliei Olteniei, respectiv: PS Gherasim - Episcopul Ramnicului, PS Nicodim - Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Sebastian - Episcopul Slatinei si PS Gurie Gorjeanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.

Prin aceste manifestari se cinsteste memoria si activitatea inaintasilor ierarhi banateni, ce au pastorit Eparhia Caransebesului, inca de la infiintarea ei - anul 1865. Dintre Ierarhii demni ai Bisericii noastre ortodoxe din Banatul Montan, anul acesta se face pomenirea Episcopilor Ioan Popasu (1865-1889) - 200 de ani de la nastere, Nicolae Popea (1889-1908) - 100 de ani de la trecerea la cele vesnice si Iosif (Traian) Badescu (1920-1933) - 150 de ani de la nastere si 75 de ani de la trecerea la cele vesnice.

Programul manifestarilor

Sambata, 3 mai 2008
Ora 19.

00 - Savarsirea unei slujbe de pomenire pentru Episcopii adormiti ai Caransebesului, in prezenta mai multor ierarhi din tara, la biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" din Caransebes, necropola ierarhilor caransebeseni;
Ora 20.00 - Dezvelirea bustului Episcopului Nicolae Popea in Piata Sf. Gheorghe din Caransebes.

Duminica, 4 mai 2008
9.30 - Slujirea Sf. Liturghii arhieresti de catre mai multi Ierarhi, membrii ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, pe treptele noii Catedrale Episcopale, slujire prilejuita de praznuirea hramului Catedralei "Invierea Domnului - Duminica Tomii" din centrul Caransebesului;
12.00 - Deschiderea traditionala a "rugii banatene" de catre formatiile de tineri si copii care reprezinta toate zonele Banatului Montan ce va avea loc in fata catedralei episcopale;
18.00 - Vizitarea de catre invitati a Seminarului Teologic "Episcop Ioan Popasu" din Caransebes si a expozitiei foto-documentara din incinta Centrului Eparhial.

Marti-Miercuri 6-7 mai 2008
Ora 10.00 - in Sala de Festivitati "Episcop Elie Miron Cristea" a Episcopiei Caransebesului, Simpozionul international "Istorie si spiritualitate in Episcopia Caransebesului". Participa cu comunicari stiintifice cercetatori, istorici si profesori universitari din mai multe universitati din tara ti de peste hotare.

In cadrul Simpozionului va avea loc lansarea cartilor:
- Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Caransebes. Autori: P.S. Lucian al Caransebesului, Prof. univ. dr. Petru Bona si Lect univ. dr. Mihaela Vlasceanu;
-Episcopul Iosif Traian Badescu (1920-1933). Pastorale, Cuvantari si Ordine Circulare. Autor Pr. Cristian Tomescu;
Vernisarea expozitiei foto-documentare despre viata si activitatea celor trei episcopi, la sediul Centrului Eparhial.

Joi, 8 mai 2008
Ora 11.00 - Slujba de pomenire intru vesnica odihna a episcopului Traian Badescu, in Parohia Sopotu Vechi, localitatea de nastere a ierarhului si vernisarea expozitiei de obiecte personale si documente inedite ale episcopului Traian Badescu organizata la Scoala din Sopot.

Vineri 9 mai 2008
Ora 17.00 - Festivalul coral Timotei Popovici, editia a XXVI-a ce va avea loc in sala de festivitati "Episcop Elie Miron Cristea" a Episcopiei Caransebesului.

.

04 Mai 2008

Vizualizari: 433

Voteaza:

Zilele credintei si culturii in Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE