Meteora, miracolul lumii vechi


Un loc ideal pentru exercitii spirituale si meditatii afli doar daca mergi in insorita si magica Grecie. Lasnd in urma ta pitorescul sat Kastraki, inaintezi pe un drum in panta pentru a ajunge sus in vrfurile stncilor, unde se afla manastirile.
      
În dreapta si stnga apar stnci inalte, salbatice. Din putinele despicaturi ale acestor stnci multicolore se proiecteaza scari vechi de lemn aproape distruse, care certifica existenta ascetilor in vremuri mai vechi.

Traseul de la Kalambaka pna la manastiri este fermecator.

Dupa un parcurs incntator ajungi la Meteora, unul din cele mai frumoase locuri de pe pamnt, iar ca fenomen natural unicul din lume.
      
Meteora nu este dect un grup de roci incoronate cu manastiri, locuri de retragere si reculegere, in timp ce multimea de pesteri a fost transformata in chilii pentru pustnicii ortodocsi incepnd cu secolul XI.
      
Meteora apare instantaneu in fata ochilor precum o padure de stnci, producnd o stare de emotie si teama. Aceasta formatiune are o vechime de aproximativ 60.000 de ani.
      
În timpul perioadei elenistice zona a cunoscut o importanta dezvoltare, construindu-se in jur de 23 de manastiri. Secolul al XVII-lea a adus cu sine declinul manastirilor din Meteora. Astazi continua sa functioneze sase manastiri, restul aflndu-se in stare de ruine unde insa traiesc calugari ca in timpurile imemoriale.
      
Manastirea cunoscuta sub numele de „Marea Meteora” este situata pe o stnca aflata la marginea padurii de stnci la o inaltime de 613 m deasupra nivelului marii, 115 trepte neregulate conducnd spre intrarea manastirii. Aceasta a fost construita prin munca si pe cheltuiala binecuvntatilor Athanasius si Ioasaph, in anul 1388.
      
Înainte vreme neexistnd cai de acces in manastire, aprovizionarea se facea cu ajutorul unui scripete, cu funii si cosuri pe care calugarii le coborau pentru a fi umplute cu cele necesare de catre negustorii care se aflau la poalele stncilor.
      
În interiorul manastirii se afla mormintele celor doi fondatori, precum si o pictura cu acestia tinnd pe mini biserica. Biserica din interiorul manastirii are peretii acoperiti cu icoane ortodoxe, expresive, in culori vii. Din pacate nu se cunosc autorii, insa expertii considera ca ar fi vorba de ultimul, dar si cel mai cunoscut pictor cretan, Theophanis.
      
În momentul in care numarul calugarilor a crescut, s-a pus problema infiintarii unui loc pentru luat masa, loc devenit astazi muzeu. Aici se afla minunate icoane precum icoana Fecioarei Maria aflata intre ingerii Mihail si Gabriel, vesminte, manuscrise etc.
      
A doua manastire ce se poate vizita este Manastirea Tuturor Sfintilor Varlaam, care se afla pe o stnca inalta de 373 m. Primul locuitor a fost calugarul Varlaam care, in jurul anului 1350, a construit cteva chilii impreuna cu o biserica dedicata celor trei Ierarhi. Mai trziu, fratii Nectarios si Theophani au reconstruit, incepnd cu anul 1518, pe ruinele fostei biserici, Biserica Tuturor Sfintilor Varlaam. Primul calugar a urcat folosind un sistem de schele fixate in stnca. Exemplul lui a fost urmat de alti calugari, rezultatul fiind constructia manastirii. În anul 1923, 195 de trepte au fost sapate in stnca, accesul facndu-se mult mai usor, insa scripetele mai este folosit si astazi pentru ridicarea alimentelor si a altor lucruri necesare manastirii.
      
Cea mai impresionanta cladire din interiorul manastirii este biserica centrala, dedicata tuturor sfintilor. Din punct de vedere arhitectural biserica se aseamana cu manastirile de pe Muntele Athos. Biserica a fost construita, conform documentelor, in 20 de zile, cu materialele strnse de pe vrful stncii timp de 22 de ani. Se spune ca proprietarul Theophanis, auzind ca biserica este gata, s-a ridicat din patul unde suferea de 10 luni, a vazut biserica, si-a impreunat minile multumind bunului Dumnezeu dupa care, cobornd plin de bucurie in chilia sa, a adormit somnul de veci.
      
Manastirea mai cuprinde o sala unde se lua masa, infirmeria, casa pentru cei nevoiasi si capela Sfintilor Cosma si Damian. Sala de mese, devenita muzeu, contine nenumarate relicve, miniaturi fine, haine episcopale, crucifixuri minunat sculptate din lemn, vesela si multe alte obiecte de valoare. Dar cel mai important document este Evanghelia imparatului bizantin Constantin, continnd semnatura acestuia.
      
Manastirea Rousanou este situata la sud-est de manastirea Marea Meteora, intre manastirea Varlaam si Sfnta Treime, pe o stnca verticala, greu de escaladat. Pna in anul 1897 accesul in manastire se facea cu ajutorul unor frnghii. Mai trziu, doua poduri de lemn serveau calugarilor si vizitatorilor ca mijloc de a ajunge la manastiri. Începnd cu anul 1936, doua poduri de lemn solide servesc aceluiasi scop.
      
Manastirea Sfnta Treime este alta manastire construita in vrful unei stnci la nord-est de manastirea Sfntul Stefan, 150 de trepte sapate in piatra asigurnd accesul la manastire.
      
În final, dar nu in ultimul rnd, panorama de pe manastirea Sfnta Treime este de vis, la est aflndu-se manastirea Sfntul Stefan, la vest, manastirea Varlaam si Marea Meteora, iar la sud, Kalambaka.
      
Vrful stncii are o suprafata de aproximativ un hectar, aici aflndu-se alaturi de biserici chiliile calugarilor, bucataria, sala de mese si o mica bucata de pamnt cultivata.
      
Pe masura ce te apropii de Kalambaka dinspre Trikkala si privesti spre stncile Meteorei, vei vedea sus, pe prima stnca din dreapta, cum troneaza mndra de veacuri manastirea Sfntul Stefan.
      
Manastirea poate fi vizitata din doua parti: un drum porneste din satul Kastraki si altul din sud-est de Kalambaka. Apropiindu-te vezi un castel antic asteptndu-te sa-l vizitezi. Manastirea este situata in vrful unei stnci-gigant cu o suprafata de 7.500 metri patrati. Accesul, relativ usor, era asigurat de un pod mobil care lega stnca pe care se afla manastirea de dealul Koukoulas. Acum, un pod permanent de 8 metri asigura intrarea cu usurinta in manastire.
      
La sud-vest de stncile Meteorei, lnga satul Kastraki se afla manastirea Sfntului Nicolae, construita la sfrsitul secolului XV pe ruinele altei manastiri. Diferitele parti ale manastirii au fost construite pe vertical si nu pe orizontal, din cauza denivelarilor stncii. Astfel, la primul nivel gasim biserica si sala de mese, iar la al doilea nivel – chiliile calugarilor. Biserica centrala a manastirii, inchinata Sfntului Nicolae, urmeaza forma neregulata a stncii, fiind spatioasa, bine utilata. Decoratiile peretilor sunt atribuite calugarului Theophanis Strelitzas din Creta care, in ciuda numeroaselor dificultati intmpinate din cauza stncii, a realizat picturi de o frumusete impresionanta.
      
Un amanunt nu lipsit de importanta este acela ca intrarea in biserici este conditionata de portul unor haine mai mult dect sobre, respectiv femeile cu fuste sub genunchi, bluze care sa lase ct mai putina piele la vedere, iar la barbati obligatoriu pantaloni lungi si camasi cu mneci lungi.
      
Daca turistii nu cunosc acest aspect, in camera de primire se gasesc toate hainele necesare pentru ca tinuta sa fie corespunzatoare. Oriunde ai privi vei observa un calm si o blndete irepetabile. Vizitatorii sunt complet preocupati cu frumusetile exterioare, cu deliciile vietii in natura, fara sa faca un singur pas in directia descifrarii secretelor din sufletele calugarilor.
Acesti asceti au rupt legatura cu lumea de afara, gasind adevarul in aceasta singuratate.
 

.

11 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1803

Voteaza:

Meteora, miracolul lumii vechi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact