Libertatea de expresie si libertatea religioasa


Libertatea de expresie si libertatea religioasa   

Simpozion international unic in Europa

 
Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, in parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman din Romania organizeaza joi, 8 iunie, in sala Senatului din cadrul Universitatii „Ovidius“ un simpozion international, unic in tara noastra si in Europa, avand ca tema „Libertatea de expresie si libertatea religioasa“. Presedintele comitetului de organizare a acestui simpozion, prof.univ.dr. Nicolae Dura, prodecan al Facultatii de Drept, ne-a dezvaluit ce urmareste, de fapt, acest eveniment si care a fost ratiunea pentru care s-a decis organizarea seminarului.

 
„Caricaturile profetului Mohamed, romanul si filmul Codul lui Da Vinci, Evanghelia aprocrifa a lui Iuda, piesa de teatru a lui Mungiu-Pippidi etc. au fost percepute de milioane de oameni ca un act de denigrare si blasfemie a propriei lor credinte religioase, de unde si reactiile diferite ale musulmanilor si crestinilor. Filosofi, juristi, teologi, politologi, sociologi, reprezentanti ai mass-media, prelati ai marilor religii etc. au tinut, si ei, sa isi exprime punctul de vedere in temeiul libertatii de expresie si al libertatii religioase, prevazute atat de legislatia internationala si nationala, cat si de dreptul natural si cel religios (mozaic, crestin si islamic). Or, simpozionul nostru – primul de acest fel nu numai din Romania, ci si din Europa – urmareste sa ia tocmai temperatura acestor reactii si sa aduca un suflu nou in intelegerea continutului unora dintre libertatile fundamentale ale omului, si anume, libertatea de expresie si libertatea religioasa, a caror protectie juridica este invederata atat de legislatia internationala, cat si de cea romaneasca, chiar daca in tara noastra materializarea acestei protectii juridice mai are inca unele lacune. Intai de toate, contributia participantilor la acest simpozion international consta atat in constientizarea importantei necesitatii imperioase a respectarii celor doua libertati fundamentale ale omului, cat si clarificarea unor ambiguitati privind modul in care trebuie abordat un asemenea subiect, atat de actual in viata societatii umane de astazi“, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Dura.

          
La acest simpozion participa personalitati din principalele domenii socio-umane, printre care: Excelenta Sa Rodica Radian-Gordon, ambasador extraordinar si plenipotentar al Israelului in Romania, Excelenta Sa Eldar Humbat Oglu Hasanov, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Adzerbaidjan in Romania, Excelenta Sa Zurab Beridze, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Georgiei in Romania, Excelenta Sa Haluk Agca, consulul Republicii Turcia in Romania, academicianul Alexandru Surdu, presedintele sectiei de Filozofie, Teologie si Psihologie a Academiei Romane, dr. Aurel Vainer, presedintele Comunitatii Evreiesti din Romania, dr. Gavril Iosif Chiuzbaian, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, dr. Radu Ciuceanu, directorul Institutului pentru Studierea Totalitarismului, prof.univ.dr. Irina Moroianu Zlatescu, director al Institutului Roman pentru Drepturile Omului, prof.univ.dr. Ovidiu Predescu, prorector al Universitatii „George Baritiu“ din Brasov, Mariana Nitelea, director al Biroului de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, Emil Stoev, scriitor si jurnalist bulgar, prof. univ.dr. Eyup Sahin, Facultatea de Filosofie a Universitatii din Ankara, Turcia, Victor Darii, medic psiholog si teolog din Republica Moldova, dr. Vladimir Cerbov, filosof, teolog si economist din Republica Moldova.

          
Fireste, vor participa si reprezentanti de frunte ai celor trei religii monoteiste (mozaica, crestina si musulmana): Eminenta Sa Mordechai Piron, sef Rabinul Armatei Israelului, I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii „Ovidius“, precum si Excelenta Sa dr. Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din Romania.

 

Maria IONESCU

.

07 Iunie 2006

Vizualizari: 1690

Voteaza:

Libertatea de expresie si libertatea religioasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE