Cuvantul Inalt Prea Sfintiei Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului la sarbatoare orasului
Constanta:
Fiecare oras are o sarbatoare a sa, personalizata prin diferite manifestari. Constanta are privilegiul de a cinsti ca sarbatoare a zilelor sale pomenirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
Este singurul oras din tara noastra personalizat inca din veacul al IV-lea cu numele unuia dintre fiii imparatului Constantin cel Mare, iar aceasta a facut-o insusi Sfantul Imparat Constantin. Este un lucru minunat si ar trebui sa ne copleseasca aceasta bucurie pe care o traim, intrucat vechea cetate a Tomisului, intemeiata cu cateva secole inainte de Hristos, a primit un nume de rezonanta in cadrul Bisericii Ortodoxe Universale.
In veacurile Sinoadelor Ecumenice, Tomisul a avut un statut cu totul deosebit, pentru ca a primit numele de „arhiepiscopie”, inca din secolul al IV-lea.
Dovada a infloritoarei vieti religioase de aici este si faptul ca, desi orasul a inceput sa se numeasca Constanta, Arhiepiscopia Tomisului si-a pastrat numele. Tomisul, de fapt, definea toata aria crestina dobrogeana. Potrivit dreptului canonic bisericesc, o provincie isi primeste numele de la cetatea care este farul calauzitor al respectivei provincii. Aici, farul calauzitor a fost Tomisul: iata, asadar, aceste zile sunt, pentru noi, nu doar zile de destindere, ci si zile de piosenie, pentru ca ne aducem aminte de legatura Sfantului Imparat Constantin cu aceste tinuturi pe care le-a iubit si unde a vrut sa-si puna amprenta personalitatii si a sufletului sau. Este un privilegiu unic pentru noi, cei care suntem constanteni.
Sfantul Imparat Constantin cel Mare, al carui nume este legat de perioada de aur a Bisericii, a dat libertate crestinismului in Imperiul Roman prin Edictul de la Mediolanum, in 313. Grija lui s-a indreptat si spre partile acestea, aflate sub dominatia Imperiului Roman, anume Scythia Minor. Orasul Tomis de atunci, veche cetate cu amprenta greceasca, a primit numele fiului sau, Constantiu.
Asadar, Constanta se afla sub protectia spirituala a primului Apostol, a primilor mucenici care si-au jertfit viata pe pamant romanesc si a primului imparat care a dat libertate crestinismului - Sfantul Constantin cel Mare. Este o datorie sfanta sa pastram flacara credintei si sa o ducem mai departe pentru a perpetua ceea ce am primit drept mostenire.
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.