BISERICA NU OPUNE SPIRITUALUL SI SOCIALUL

In legatura cu opiniile exprimate in articolul intitulat Roumanie : donnez-nous notre eglise quotidienne ! (Romania: da-ne noua biserica cea de toate zilele!), publicat in “Le Courrier des Balkans” din ziua de 13 ianuarie 2010 si preluat fragmentar de unele cotidiane centrale, facem urmatoarele precizari:

Dupa anul 1990, in Romania, la initiativa comunitatilor de credinciosi au fost construite noi biserici ortodoxe in cartierele marilor orase sau in sate si comune, acolo unde, in timpul regimului comunist, desi erau necesare, autoritatile au interzis construirea lor. Mai mult, s-a constatat faptul ca, in contextul unei societati din ce in ce mai secularizate si individualiste, prezenta noilor biserici, mai ales in cartierele din marile orase, are un efect social benefic.

In general, pe langa bisericile nou construite (ca si pe langa cele deja existente) s-au construit deja mai multe asezaminte sociale (cantine sociale, cabinete medicale, centre de zi, farmacii, locuinte protejate etc.) cu scopul ajutorarii celor aflati in dificultate sau a familiilor afectate de somaj, cresterea ratei divorturilor, violenta domestica, alcoolism, migratie etc. In acest sens, mentionam faptul ca numai pe langa parohiile din Bucuresti functioneaza 11 cantine sociale, 9 cabinete medicale, 3 camine pentru persoanele varstnice, 2 gradinite, 7 locuinte protejate etc.



Astfel, se poate constata ca ridicarea de noi biserici si asezaminte sociale de catre Biserica Ortodoxa Romana nu se face in opozitie sau in competitie cu activitatea medicala si educationala din Romania, ci in completare sau colaborare cu autoritatile de stat centrale si locale. In acest sens, activitatea pastoral-misionara si social-educationala a unei parohii contribuie la sanatatea spirituala si la realizarea coeziunii sociale a oamenilor confruntati cu singuratatea, incertitudinea si disperarea din cauza saraciei si a altor fenomene din societatea romaneasca de azi.

Dupa anul 1990, Biserica Ortodoxa Romana a infiintat numeroase institutii de asistenta medicala, inclusiv un spital (Providenta – Iasi), urmand ca in viitor sa construiasca si alte unitati medicale in parteneriat cu Ministerul Sanatatii Publice si autoritatile locale. In acelasi timp, eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane au inceput sa organizeze gradinite si, in colaborare cu inspectoratele scolare, deruleaza la nivel local o serie de programe educationale (de exemplu, centre de tip after-school pe langa parohii) ai caror principali beneficiari sunt, in primul rand, elevii din comunitate. Pe de alta parte, Patriarhia Romana, prin programul intitulat Alege scoala!, desfasurat la nivel national prin eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane, contribuie la prevenirea fenomenului abandonului scolar, asa cum prin numeroasele programe sociale derulate in intreaga tara contribuie la integrarea si coeziunea sociala, precum si la promovarea solidaritatii sociale. Dar, izvorul activitatii sociale a Bisericii se afla in viata liturgica si spirituala crestina, adica din Liturghie izvoraste filantropia.

In acest context, potrivit Legii Cultelor nr. 489/2006, Statul sustine activitatea Cultelor recunoscute datorita rolului lor social important, pe care, insa, unii observatori si analisti romani sau straini cu atitudine anticlericala nu pot sa-l aprecieze obiectiv si integral. Prin urmare, consideram ca este tendentioasa punerea in contrast a Bisericii cu Scoala si cu Spitalul, asa cum procedeaza cei care, in numele unor ideologii umaniste generatoare de vid spiritual se simt deranjati de prezenta activa si influenta spirituala a Bisericii in societatea romaneasca de astazi.


In concluzie, trebuie precizat si faptul ca pentru construirea de noi lacasuri de cult, fondurile necesare provin in proportie de 80% de la comunitatile de credinciosi (beneficiarii) si diferiti sponsori, iar numai in proportie de 15-20% de la bugetele de stat sau cele locale.


BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

18 Ianuarie 2010

Vizualizari: 441

Voteaza:

BISERICA NU OPUNE SPIRITUALUL SI SOCIALUL 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE