Bucuria familiei binecuvantate

Cu ocazia sarbatoririi Duminicii Parintilor si Copiilor in Patriarhia Romana, 7 iunie 2009, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat urmatorul mesaj:

BUCURIA FAMILIEI BINECUVANTATE
Iubiti parinti si copii,

Prin hotararea nr. 629 / 26 februarie 2009, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat prima duminica dupa 1 iunie – Ziua Internationala a Copilului – ca Duminica Parintilor si Copiilor in Patriarhia Romana, care va fi marcata printr-o serie de programe si actiuni speciale dedicate familiei crestine.

Prima sarbatorire a Duminicii Parintilor si Copiilor coincide anul acesta cu sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant, Datatorul si Sfintitorul vietii, Care ne calauzeste si ne intareste sa traim viata cu vrednicie spre a dobandi mantuirea si fericirea vesnica in Imparatia Preasfintei Treimi.

Iubiti parinti,
Copiii sunt un dar si o binecuvantare de la Dumnezeu pentru familie si societate, pe care trebuie sa-i pretuim si sa-i educam in duhul Evangheliei lui Hristos si al valorilor crestine. Cresterea copiilor trebuie sustinuta prin cultivarea si rodirea permanenta a darurilor Duhului Sfant, prin rugaciune si educatie spre fapte bune. In acest sens, Sfantul Ioan Gura de Aur indeamna „parintii sa se ingrijeasca nu de modul cum vor dobandi bani copiii lor, ci de modul cum vor dobandi evlavie si bogatie sufleteasca. Trebuie sa-i educe astfel incat sa nu aiba nevoie de multe lucruri, sa nu se dedea dorintelor vremurilor de astazi. Trebuie inca sa cerceteze cu atentie cand ies copiii lor din casa si cand se intorc, unde se duc si cu cine se intovarasesc. Daca nesocotesc aceste indatoriri ale lor, vor da raspuns in fata lui Dumnezeu”.

Iubiti copii,
In aceasta zi de sarbatoare, va indemnam sa urmati cuvintele Sfintei Scripuri: cinsteste pe tatal tau si pe mama ta (Iesire, XX, 12), iar pentru iubirea jertfelnica a parintilor de a va creste si educa, fiti recunoscatori prin dragoste fiasca, ascultare, buna-purtare, sarguinta la invatatura si fapte bune care sa va lumineze si sa va impodobeasca zi de zi viata voastra.

In acelasi timp, respectati si pretuiti pe educatorii, invatatorii si profesorii vostri care va educa si va formeaza ca sa deveniti oameni luminati si competenti, pe preotii si pe nasii vostri de Botez – parintii vostri spirituali – care va calauzesc pe calea credintei, a sfinteniei si a bucuriei duhovnicesti.

Studiati, cu timp si fara timp, pentru a valorifica cei mai frumosi ani ai vietii voastre acum cand altii va poarta de grija, folosind eficient timpul pentru formarea si educarea voastra ca oameni harnici si darnici, intelepti si competenti, buni si pasnici.

Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei – de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc anul acesta 1630 de ani – indeamna tinerii sa invete “asa cum fac albinele; acelea nici nu se duc fara nici o alegere la toate florile, nici nu incearca sa aduca tot ce gasesc in florile peste care se aseaza, ci iau cat le trebuie pentru lucrul lor, iar restul il lasa cu placere... Noi, daca suntem intelepti, sa luam din carti cat ni se potriveste noua si cat se inrudeste cu adevarul, iar restul sa-l lasam. Si dupa cum atunci cand culegem flori de trandafir dam la o parte spinii, tot asa si noi sa culegem atat cat este de folos si sa ne ferim de ceea ce este vatamator”.

In societatea secularizata de azi, aflata in criza economica si financiara, dar mai ales spirituala, in care familia crestina se confrunta cu grave probleme de ordin economic si moral, social si spiritual, apararea, promovarea si consolidarea institutiei sacre a familiei pe temelia valorilor evanghelice netrecatoare, pe bunatate si responsabilitate, pe demnitate si solidaritate trebuie sa fie o preocupare permanenta a Bisericii si a societatii intregi.

Cu aceste ganduri pline de speranta, Il rugam pe Dumnezeu sa ii ocroteasca pe copii, pe parintii lor si pe toti cei ce ajuta familiile care nasc si cresc copiii in credinta sfanta, in iubirea fata de Dumnezeu si de aproapele, spre Slava Preasfintei Treimi, bucuria familiei, binele Bisericii si al poporului roman.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

05 Iunie 2009

Vizualizari: 233

Voteaza:

Bucuria familiei binecuvantate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE