COPIII - ICOANE DE BUNATATE SI NEVINOVATIE


COPIII - ICOANE DE BUNATATE SI NEVINOVATIE - mesajul PF Daniel pentru Ziua Internationala a Copilului

Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, 1 iunie, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adreseaza copiilor si parintilor urmatorul mesaj:

COPIII - ICOANE DE BUNATATE SI NEVINOVATIE

Iubiti copii,
Dragi parinti,

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in cadrul sedintei din 22 martie 1994, ca "prima duminica din luna iunie va fi inchinata sarbatoririi mamei si copilului" (Temei 1775/1994). Anul acesta, intr-un mod fericit si plin de semnificatii, prima duminica din luna iunie coincide cu Ziua internationala a copilului, adica 1 iunie.

Legatura sfanta, binecuvantata de Dumnezeu, intre parinti si copii, trebuie cultivata si aparata de agresivitatea secularizarii si a relativismului contemporan, deoarece reprezinta temelia vietii in comuniune si in crestere spirituala, nadejdea in renasterea morala si duhovniceasca autentica. In anii intunecati ai ateismului comunist umilitor, cand educatia religioasa a copiilor era interzisa, impiedicata sau dispretuita, mamele si bunicile au fost cele care au pastrat vie flacara credintei, sadind in sufletele copiilor iubirea de Dumnezeu si de oameni, credinta in viata vesnica si speranta libertatii si a demnitatii umane.

Prin rodirea acestei iubiri s-a petrecut minunea intoarcerii poporului roman, in anul 1989, la valorile perene si sfinte transmise de-a lungul veacurilor, valente constitutive ale identitatii nationale.

Dupa cum credinta femeilor purtatoare de mir a fost rasplatita prin rasturnarea pietrei asezate la usa mormantului Mantuitorului, credinta fierbinte a mamelor si a tatilor, precum si dragostea lor curata pentru copii au fost rasplatite prin rasturnarea pietrei grele a dictaturii comuniste, care apasa inimile ingreunate de suferinta si intuneca orizontul libertatii si al demnitatii umane. Acum suntem mai liberi, dar trebuie sa ne intrebam mereu ce facem cu libertatea noastra, ne inaltam in demnitate sau ne degradam, iubim si ajutam mai mult copiii sau nu.

Credinta copiilor este inspirata si sustinuta de iubirea parintilor: credinta lor este dorinta de a fi iubiti si de a iubi, iar iubirea lui Hristos, impartasita prin parintii sufletesti si trupesti, ii transforma pe copii in icoane de bunatate si nevinovatie, care ne conduc spre Imparatia Cerurilor.

Dragi parinti,
Cresterea biologica sau trupeasca a copiilor trebuie sa fie luminata si sustinuta de cresterea duhovniceasca, necesara dezvoltarii firesti si armonioase, prin cultivarea si rodirea permanenta a darurilor Duhului Sfant, prin rugaciune si educatie spre fapte bune. Europa este astazi singurul continent care imbatraneste, deoarece se dezvolta economic dar nu si demografic, material dar nu si spiritual. Iubirea lui Dumnezeu pentru noi trebuie sa ne indemne la iubire fata de copii, mai ales fata de cei ce poarta crucea suferintei datorita inmultirii pacatelor specifice unei societati secularizate, afectata de egoismul materialist. Indiferenta, violenta, destramarea familiilor, singuratatea, vidul spiritual si suferinta morala distrug si pervertesc valorile sfinte care au stat la baza plamadirii si dainuirii poporului roman.

Iubiti copii,
Viata nu se rezuma la dezvoltarea fizica, la pregatirea intelectuala si la realizarea profesionala, ci ea trebuie implinita si luminata prin rugaciune si iubire fata de parinti, colegi, profesori si fata de toti oamenii care au nevoie de ajutorul nostru. La o varsta a intrebarilor, nu cautati doar raspunsuri oferite de realitatea imediata. Alegeti-va modele sfinte, nu vedete trecatoare, adica iubiti pe sfintii Bisericii, care va pot calauzi spre Dumnezeu si spre iubirea de semeni. Pastrati in inimile voastre iubirea curata luminata de credinta, care va ofera adevarata fericire a comuniunii de iubire cu Dumnezeu si cu oamenii.

Dreptmaritori crestini,
Il rugam pe Bunul Dumnezeu sa ii ocroteasca pe copii si pe parintii lor, sa ne ajute sa pastram curata legatura sfanta a familiei, darul minunat al nasterii de prunci si demnitatea de a fi parinti, care cresc copii, pentru a fi cetateni nu numai ai patriei pamantesti, ci si ai Imparatiei Cerurilor. Familia trebuie sa ramana o icoana a iubirii divine vesnice, un spatiu sacru, binecuvantat de Preasfanta Treime, organizat in timp dar deschis spre vesnicie, un laborator sfant, in care copiii se pot pregati pentru viata si fericirea vesnica din Imparatia lui Dumnezeu.
Astazi, felicitam si binecuvantam pe toti copiii, pe toti parintii trupesti si sufletesti, in mod deosebit, educatorii si educatoarele, profesorii si profesoarele si pe toti cei ce cultiva darul sfant al vietii, ca taina a cresterii oamenilor in iubire fata de Dumnezeu si de semeni.

S.S.+D A N I E L
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

.

31 Mai 2008

Vizualizari: 732

Voteaza:

COPIII - ICOANE DE BUNATATE SI NEVINOVATIE 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE