Eveniment editorial la Palatul Patriarhiei

Patriarhia Romana in parteneriat cu Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Centrul pentru Studierea Romanilor de Pretutindeni al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, va invita miercuri, 18 martie 2009, incepand cu ora 13:00, la Palatul Patriarhiei la lansarea lucrarilor:

1. "Schituri si Chilii romanesti la Muntele Athos. Documente (1852-1943)", Bucuresti, Editura Universitatii, 2008 - 2 volume.

Lucrarea aduce in spatiul public un subiect deosebit de important - scolile romanesti din Balcani, institutii fundamentale ale pastrarii identitatii etnice a aromanilor si meglenoromanilor, ramuri sud-dunareana ale poporului roman. Din pacate desfiintarea lor dupa 1945, de catre regimul comunist, a dus la o ruptura a romanilor nord-dunareni de fratii lor din Balcani pentru mai bine de 50 de ani. Cartea vine sa arate preocuparea constanta a statului roman de pana la 1945, pentru romanii de la sud de Dunare si sa dea o perspectiva a ceea ce s-ar putea face pentru remedierea raului facut de regimul comunist.

2. "Scoli si biserici romanesti din Peninsula Balcanica. Documente (1918-1953)", Bucuresti, Editura Universitatii, 2006.

Lucrarea evidentiaza constituirea schiturilor si manastirilor romanesti de la Muntele Athos, activitatea desfasurata de acestea pana in anul 1943 precum si sprijinul financiar si material dat de statul roman in tot acest interval de timp. Un loc aparte il ocupa vicisitudinile care s-au abatut asupra acestor lacasuri de cult si nedreptatile indurate care au avut consecinte extrem de nefavorabile.

Cele doua lucrari sunt rezultatul documentarii doamnelor Adina Berciu - Draghicescu si Maria Petre la Arhiva Ministerului Afacerilor Externe si Arhivele Nationale Istorice Centrale. Documentele publicate de catre cele doua autoare sunt inedite si reprezinta o contributie valoroasa la scrierea istoriei romanilor sud-dunareni.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

18 Martie 2009

Vizualizari: 169

Voteaza:

Eveniment editorial la Palatul Patriarhiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE