Hirotonia intru arhiereu a Parintelui Arhim. Dr. Mihail Filimon


Hirotonia intru arhiereu a Parintelui Arhim. Dr. Mihail Filimon, primul episcop  al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande

 

Duminica, 20 aprilie 2008, la sarbatoarea Intrarii Mantuitorului in Ierusalim (Floriile), in cadrul Sfintei Liturghii, va avea loc hirotonirea intru arhiereu a arhimandritului Mihai Filimon.

 

Preacuviosul arhimandrit Mihai Filimon a fost ales in scaunul de Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din 5 martie 2008.

 

Prin intermediul canalului TVR International, care va prelua transmisiunea in direct a Sfintei Liturghii din Catedrala patriarhala a postului de televiziune TRINITAS al Patriarhiei Romane (intre orele 10.

00-12.00 la Bucuresti, 18.00-20.00 la Melbourne), preotii si credinciosii din Episcopia Ortodoxa Romana a Australiei si Noii Zeelande vor putea fi partasi la ceremonia de hirotonie a ierarhului lor.

 

Preotii si credinciosii ortodocsi romani din Australia si Noua Zeelanda au posibilitatea de a asculta on-line prin intermediul postului de radio Trinitas al Patriarhiei Romane transmisiunea in direct a Sfintei Liturghii si a ceremoniei de hirotonie intru arhiereu a Parintelui Arhim. Dr. Mihail Filimon.

 


Arhimandritul MIHAIL Maricel Filimon, s-a nascut la data de 25 ianuarie 1964, din parinti ortodocsi, Ioan si Ileana, in comuna Matca, judetul Galati.

Dupa terminarea scolii generale si a gimnaziului, a urmat cursurile liceale in orasul Tecuci, judetul Galati intre anii 1978-1982.

In luna octombrie a anului 1984, a intrat la Sfanta Manastire Cernica, din Arhiepiscopia Bucurestilor, fiind inchinoviat si apoi la 7 ianuarie 1986 cu aprobarea Preafericitului Patriarh JUSTIN a fost tuns in monahism primind numele - MIHAIL.

Din vara anului 1986 a fost transferat la Sfanta Manastire Curtea de Arges, unde a indeplinit ascultarile de gestionar custode sala, casier, diacon si apoi preot slujitor.

In anul 1987, in urma examenului de admitere pe care l-a sustinut la Institutul Teologic Universitar din Sibiu a fost admis si a urmat cursurile de zi ale acestui Institut Teologic pe care le-a absolvit in anul 1991, sustinand teza de licenta cu titlul: "Preocupari privind canonizarea sfintilor romani in trecut si astazi."

In acest timp a fost hirotonit de catre Preasfintitul Episcop Calinic Argesanul, pe seama Manastirii Curtea de Arges ca ierodiacon la data de 18 aprilie 1987 si ieromonah la 11 septembrie 1988.

La 8 noiembrie 1991 a fost hirotesit protosinghel de catre Preasfintitul Arhiereu Casian Galateanul, cu binecuvantarea si aprobarea Preasfintitului Episcop Calinic al Argesului.

In toamna anului 1991 a sustinut examenul de admitere pentru cursurile de doctorat in Teologie fiind admis la sectia Sistematica, Specialitatea Teologie Dogmatica si Simbolica, lucrand sub indrumarea P.C. Preot prof. dr. Ioan Ica si a sustinut toatele examenele pentru cei trei ani, la Sibiu (1992-1994) si Cluj (1994-1995).

Dupa infiintarea Eparhiei Argesului si Teleormanului, si-a reluat activitatea fostul Seminar Teologic al Argesului, iar in aceste conditii a fost numit profesor la catedra de Vechiul si Noul Testament, activand la Seminarul Teologic din Turnu Magurele, jud. Teleorman, in anul scolar 1991-1992. In anul scolar 1992-1993 (luna februarie), a functionat la aceeasi catedra la Seminarul Teologic din Pitesti.

In anul 1992, Preafericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane l-a recomandat Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru a primi o bursa de studii postuniversitare. Astfel in luna februarie 1993 a urmat cursurile pentru limba greaca la Facultatea de Filologie a Universitatii Aristotel din Tesalonic.

La 9 iunie 1993 i s-a aprobat cererea la Facultatea de Teologie, Universitatea Aristotel din Tesalonic, prin care cerea inscierea in randul canditatilor la titlul de doctor in teologie. A lucrat sub indrumarea urmatorilor profesori: prof. univ. dr. Ioan Kongulis, indrumator principal, prof. univ. dr. Hristos Vasilopulos si pr. univ. dr. Vasile Kaliakmanis. Teza de doctorat pe care a elaborat-o are ca tema: Slujirea Catehetica a Bisericii Ortodoxe Sobornicesti din Romania in sec. al XX-lea.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 8-9 decembrie 1994, i-a accordat rangul de Arhimandrit, fiind hirotesit la 22 ianuarie 1995.

Dupa revenirea sa de la Tesalonic, incepand cu 1 octombrie 1999, a fost incadrat prin concurs, conform specializarii, in postul de lector la catedra de Pedagogie Crestina din cadrul sectiei Teologie Pastorala a Facultatii de Teologie Ortodoxa "Sfanta Filofteia" a Universitatii Pitesti.

De la 1 noiembrie 1999, a fost numit consilier cu probleme de invatamant teologic si religios in Eparhia Argesului si Muscelului, prin decizia Nr. 157/19.11.1999, data de Preasfintitul Episcop Calinic al Argesului. De asemenea, incepand cu 1 septembrie 2000, prin decizia nr. 298/24.11.2000, a fost numit in postul de inspector scolar la specialitatea Religie, lucrand in cadrul compartimentului "Curiculum si inspectie scolara" din Inspectoratul Scolar Judetean Arges.

In 23 aprilie 2003, a fost chemat la Manastirea Ortodoxa Romana Inaltarea Domnului din Detroit, Statele Unite ale Americii, iar in data de 27 iulie 2003 am fost ales de catre obstea Sfintei Manastirii in ascultarea de Staret, fiind mai apoi confirmat si instalat cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Arhiepiscop Nathaniel al Detroitului.

La chemarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a intors la Bucuresti, fiind numit, de la 1 ianuarie 2008, in functia de Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

In aceasta perioada a publicat urmatoarele lucrari de specialitate:

1. Catolicitatea Bisericii si implicatiile acesteia in conceptia teologului Vladimir Lossky, "Revista Teologica" (R.T., Nr. 1/1995).

2. Critica monofizitismului Patriarhului Sever al Antiohiei in opera Sfantului Maxim Marturisitorul, "Revista Teologica" (R.T. Nr. 2/1995).

3. Virtutea dragostei in "Capete de dragoste" la Sfantul Maxim Marturisitorul, "Pastorul Ortodox", Editura Episcopiei Argesului, Serie Noua I, nr. 2/X-XI, 1995

4. Propuneri pentru canonizarea Prea Cuviosului Parinte Gheorghe, staretul manastirilor Cernica si Caldarusani, "Glasul Adevarului," Editura Episcopiei Alexandriei si Teleormanului, an I, nr.1/iunie 1996, pp. 78-90; "Pastorul Ortodox" nr. 1 (an II), 1996, pp. 134-147.

5. Cuvioasa Eupraxia; Cuvioasa Singlitichia, traducere din limba greaca, Mitericon, vol. III, Editura Fratiei "Sfanta Marina," Tesalonic, 1992 - "Pastorul Ortodox" nr. 2/1995, pp. 146-150.

6. Combaterea monotelitismului si monoenergismului ex-patriarhului Pyrrhus in disputa Sfantului Maxim Marturisitorul cu acesta, "Buletinul Stintiific," seria "Teologie Ortodoxa," Unversitatea din Pitesti, an II, volumul I, 1997, pp. 105-118.

7. Conceptia baptista despre unirea noastra cu Hristos Mantuitorul, privita din punct de vedere ortodox, "Pastorul Ortodox," an IV, 1998, pp. 78-94.

8. Unirea cu Hristos prin Taina Cununiei, "Lumina Lina", an IV, nr. 1, 1-13 ianuarie 1996.

9. Un raspuns ortodox la Noul Catehism al Bisericii Romano-Catolice.

10. Consecintele Dogmatice ale prezentiei lui Iisus Hristos in Sfanta Euharistie.

11. Abordarile actuale ale fenomenului religios.

12. Restaurarea omului in lucrarea mantuitoare a lui Iisus Hristos

13. Viata Sfintei Evdochia - traducerea din limba greaca.

 

.

18 Aprilie 2008

Vizualizari: 1386

Voteaza:

Hirotonia intru arhiereu a Parintelui Arhim. Dr. Mihail Filimon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE