Mesajul PF Daniel catre participantii la Congresul panortodox: Dialogul dintre stiinta si religie in lumea ortodoxa

 

Mesajul PF Daniel catre participantii la Congresul panortodox: "Dialogul dintre stiinta si religie in lumea ortodoxa"

 

In perioada 25 - 27 septembrie 2008 , in Bucuresti, in amfiteatrul "Ion Heliade Radulescu" al Bibliotecii Academiei Romane, respectiv la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian", are loc Congresul International ,,Dialogul dintre stiinta si religie in lumea ortodoxa" care reuneste teologi si oameni de stiinta din numeroase tari, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, Grecia, Rusia, Georgia si Serbia. Congresul face parte dintr-un program pilot pentru tarile ortodoxe si postcomuniste care consta in sustinere unor cerecetari, finantarea unor publicatii, organizarea de seminarii si reuniuni, nationale si internationale, privind dialogul dintre stiinta si religie.

 

Cu acest prilej, Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat participantilor la acest congres urmatorul mesaj:

 

 

 

            Cunoastere prin cercetare stiintifica si comuniune spirituala

 

Excelenta voastra, Domnule Prim Ministru,

Domnule Presedinte al Academiei,

Stimati invitati,

Onorata asistenta,

 

 

In primul rand, dorim sa uram un Bine ati venit! - tuturor invitatilor si participantilor la Congresul pan-ortodox "The Dialogue between Science and Religion in the Orthodox World" si sa ne exprimam bucuria pentru faptul ca Romania este gazda acestui eveniment. Congresul "The Dialogue between Science and Religion in the Orthodox World" este organizat de Asociatia pentru Dialogul intre Teologie si Stiinta din Romania in cooperare cu Patriarhia Romana si cu Academia Romana, si reprezinta o parte a unui proiect mai larg intitulat "Stiinta si Ortodoxie. Cercetare si Educatie" ce se desfasoara in Romania, in perioada cuprinsa intre 2007 si 2009.

 

In Romania, dialogul dintre Religie si Stiinta este privit cu un interes deosebit. In ultimii 8 ani, Biserica Ortodoxa Romana a participat la mai multe proiecte si evenimente de succes pe aceasta tema. Multe dintre aceste actiuni au fost organizate de ADSTR (Asociatia pentru Dialogul dintre Stiinta si   din Romania), in cadrul proiectelor desfasurate in Romania cu sprijinul Fundatiei John Templeton. Pastram, de asemenea, o amintire frumoasa din 2006, an in care la Iasi s-a desfasurat unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen, Conferinta Societatii Europene pentru Studii in Stiinta si Teologie, reunind peste 100 de participanti din Europa, SUA si Canada.

 

La aceste actiuni, putem adauga, de asemenea, si unele proiecte initiate si coordonate de Biserica Ortodoxa Romana, intre care mentionam Journal for Interdisciplinary Research on Religion and Science, un e-journal international, editat in cooperare cu Universitatile din Romania, care prezinta cercetari si diverse perspective asupra acestui dialog.

 

Congresul care debuteaza astazi, insa, este un eveniment cu o semnificatie aparte, intrucat este prima intalnire pan-ortodoxa ce vizeaza dialogul dintre Stiinta si Religie. Se cuvine deci, sa adresam felicitarile noastre, initiatorilor si organizatorilor congresului, membrilor asociatiei ADSTR.

 

Prin exercitiul stiintelor, ratiunea omului devine mai patrunzatoare, in stare sa penetreze dincolo de valul sensibil al lucrurilor, sesizand ratiunile lor tot mai subtile. "Dumnezeu nu insufla omului de-a gata intelesurile si numele celor create de El ci asteapta efortul lui de a le descifra, pentru care i-a dat capacitatea si trebuinta launtrica" - spunea Parintele Dumitru Staniloae. (Pr. Dumitru Staniloae, Teologie Dogmatica Ortodoxa, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1997, vol. II, p. 243)

 

Rationalitatea Creatiei, surprinsa in parte si de stiinte, se dezvaluie si in textele Sfintei Scripturi, insa, mai mult, in descoperirea facuta oamenilor de Hristos-Logosul Intrupat. Parintele Staniloae pune Intruparea Cuvantului in Hristos pentru oameni in legatura cu in-corporarea ratiunilor Sale (logoi) in toate lucrurile lumii create, vazute acum ca semne sau ca idei plasticizate ale Logosului creator.

 

Mintea omului ia forma realitatilor pe care le cunoaste, si dupa modul cum le cunoaste. O cunoastere impatimita (patimasa, posesiv-egoista), impatimeste si mai mult pe cunoscator, incat el ajunge sa caute si sa vada in lume numai ceea ce-i hraneste patimile egoiste. De aceea, intreaga gandire patristica leaga cunoasterea de despatimire, de rugaciune si de cultivarea virtutilor prin comuniunea omului cu Dumnezeu-Creatorul, deodata prezent in creatie si transcendent ei.

 

Prin viata duhovniceasca, cu ajutorul harului, omul nu mai vede lumea creata  ca ultima realitate, ci pe Dumnezeu-Creatorul ei. Mintea nu-l mai tine pe om prizonier in posesia lucrurilor limitate, ci-l ajuta sa treaca dincolo de el insusi  si de ele, in comuniune cu Dumnezeu Cel nelimitat si netrecator.

 

Pentru omul duhovnicesc, ratiunile inteligibile ale creaturilor sensibile devin hrana spirituala pentru minte. Lumea intreaga si lucrurile din ea, devin mijloace de unire cu Dumnezeu. Lumea este astfel un dar si un sacrament al iubirii divine. Prin aceasta, vedem cum Parintii arata cuprinderea holistica si integratoare a Ortodoxiei, in care orice experienta de cunoastere autentica din campul stiintelor poate fi o treapta in apropierea de Dumnezeu, iar eforturile de cunoastere stiintifica a lumii primesc valoare spirituala. Hristologia cosmica ortodoxa este una trinitara si are ca baza comuniunea dintre Creator si creatie, dintre harul divin necreat si libertatea persoanei umane, astfel incat rationalitatea creatiei se implineste in comuniunea personala.

 

Alaturi de aceste cateva consideratii, exista numeroase motivatii teologice care dovedesc faptul ca gandirea patristica rasariteana are deschideri importante spre stiinta actuala. Prin urmare, dialogul dintre teologia ortodoxa si stiintele universului si ale vietii poate contribui la o mai buna cunoastere a frumusetilor Creatiei si a lucrarii lui Dumnezeu in ea, pentru mantuirea oamenilor ca si comuniune eterna de viata si iubire cu Dumnezeu cel vesnic.

 

Felicitam pe toti cei prezenti la lucrarile acestui congres, rugand pe Dumnezeu sa binecuvinteze lucrarea comuna a oamenilor de stiinta si a teologilor, daruindu-le bucuria cunoasterii adevarului ca sens divin al existentei.

 

 

SS +  D A N I E L

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

25 Septembrie 2008

Vizualizari: 712

Voteaza:

Mesajul PF Daniel catre participantii la Congresul panortodox: Dialogul dintre stiinta si religie in lumea ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact