Mesajul Preafericitului Daniel cu ocazia praznuirii sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva
Cu ocazia praznuirii sarbatorii Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei - Iasi, 14 octombrie 2008 - Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, urmatorul mesaj:
Inaltpreasfintiei Sale,
Inaltpreasfintitului Parinte TEOFAN,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Inaltpreasfintia Voastra,
Cu deosebita bucurie am primit scrisoarea Inaltpreasfintiei Voastre privind organizarea la Iasi, in perioada 12 - 16 octombrie, a sarbatorii Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, intrata in constiinta publica, in perioada de dupa 1989, ca fiind ingemanata cu Sarbatorile municipiului Iasi, ajunse, acum, la cea de-a XVII-a editie.
Anul acesta insa municipiul Iasi isi adauga in cununa de pret a valorilor sale implinirea a 600 de ani de atestare documentara, fapt confirmat de un important document emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun, la 6 octombrie 1408.
Contextul acestui popas aniversar constituie un luminos prilej de traire, cu demnitate, a inaltatorului sentiment de pretuire a semnificatiilor multiple ale orasului Iasi pentru istoria Moldovei si a intregului popor roman.
Vatra a unor stravechi marturii de civilizatie, orasul Iasi s-a afirmat, ca centru urban, in epoca medievala, deodata cu principatul Tarii Moldovei, pentru a deveni, apoi, curte domneasca a Sfantului Voievod Stefan cel Mare iar, de la sfarsitul secolului al XVI-lea, capitala politica a Moldovei si scaun mitropolitan.
In anul 1600 orasul Iasi era in mod provizoriu, dar profetic, capitala a afirmarii unitatii Tarilor Romane sub sceptrul domnitorului Mihai Viteazul.
Capitala Moldovei a devenit centrul de stralucire statala, culturala si spirituala a epocii domnitorului Vasile Lupu, mai ales prin aducerea aici in 1641 a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva.
Orasul Iasi ramane, de asemenea, orasul marilor Mitropoliti carturari si ctitori de limba romaneasca Varlaam si Dosoftei, pe care Dumnezeu a binevoit sa-i aseze intre Sfintii Sai din cer, iar pe noi ne-a invrednicit sa le vedem numele inscrise in Calendarul Bisericii noastre pe cand pastoream ca mitropolit la Iasi (in 2005, Sfantul Ierarh Dosoftei si in 2007, Sfantul Ierarh Varlaam).
Cetate a unitatii panortodoxe prin Sinodul din 1642 si oras al Unirilor romanesti (1600, 1859 si 1918), orasul Goliei, al Cetatuiei si al Galatei, a fost harazit sa fie si orasul unei marete Catedrale, ctitorie a eruditului si luptatorului mitropolit Veniamin Costachi si a harnicului si evlaviosului mitropolit Iosif Naniescu.
Ca leagan al culturii, orasul Iasi a fost si a ramas "dulcele targ al Iesilor," orasul lui Eminescu si al lui Creanga, orasul teiului din Copou si al bojdeucii din Ticau, orasul Junimii, al multor oameni de teologie si stiinta, de literatura si arta, de administratie si economie, al caror spirit dainuie, nestins, iradiind peste timp si spatiu, din istoricul platou al Bisericilor voievodale Sfantul Nicolae-Domnesc si Sfintii Trei Ierarhi, al Palatului Culturii, al Mitropoliei si al Primariei, dar si de pe colinele domoale ale Centrului Universitar iesean.
Ani de-a randul, incepand de la intaia editie a sarbatorilor municipiului Iasi, am trait personal, ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei, bucuriile acestor zile de octombrie alaturi de ieseni si de pelerinii veniti din toata tara si din strainatate, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva si ale altor sfinti din Rasaritul Ortodox.
In fiecare an, de hramul Catedralei mitropolitane si de sarbatorile orasului, multumind lui Dumnezeu pentru ajutorul Lui daruit oamenilor si pretuind pe cei ce au locuit si au creat aici valori, ne bucuram de lumina evenimentului si de comuniunea intre generatii.
Praznuirea celor 600 de ani de atestare documentara a municipiului Iasi ne indeamna sa fim si mai mult rugatori catre Dumnezeu si recunoscatori ai mostenirii primite. Desi retinut la Bucuresti de multe lucrari urgente, ne aflam prezent sufleteste la Iasi, in comuniune duhovniceasca cu Inaltpreasfintia Voastra, cu toti ierarhii prezenti la sarbatoare, cu autoritatile de stat centrale si locale, cu preotii, monahii, monahiile si cu multimea de pelerini.
Impreuna cu toti, ne plecam duhovniceste fruntea in fata moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, acestea din urma fiind aduse acum de la Craiova, prin bunavointa Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Irineu al Olteniei, la implinirea a 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sfantului Ierarh Nifon, spre a spori bucuria tuturor credinciosilor inchinatori.
Cu parinteasca si frateasca dragoste in Hristos-Domnul, indreptam catre toti cei prezenti la Iasi calda binecuvantare, cu doriri de sanatate si pace, de bucurie si mult ajutor de la Dumnezeu in toata lucrarea sfanta si folositoare Bisericii si poporului nostru.
S.S. + Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.