Comunicat de presa
Miercuri, 27 iunie a.c, ora 12.00, Ambasada Israelului la Bucuresti si Patriarhia Romana organizeaza la Palatul Patriarhiei ceremonia de decernare a titlului de Drept al Popoarelor Lumii pictorului bisericesc George Rusu (1880-1977) de catre Autoritatea Martirilor Holocaustului si a Comemorarii Eroilor "Yad Vashem". Titlul a fost acordat domnului George Rusu la solicitarea domnului Meir Shai, pe care pictorul bisericesc roman l-a gazduit clandestin impreuna cu sora sa, Bea Slacman, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit marturiei domnului Meir Shai, cu aprobarea Mitropolitului Tit Simedrea al Bucovinei, asumandu-si riscuri imense, pictorul bisericesc George Rusu le-a salvat viata, adapostindu-i in cladirea Mitropoliei Bucovinei din Cernauti si asigurandu-le toate cele necesare supravietuirii.
La eveniment vor participa membri ai Sfantului Sinod, delegati ai autoritatilor de stat, reprezentanti ai Autoritatii Martirilor Holocaustului si a Comemorarii Eroilor "Yad Vashem", ai Ambasadei Israelului la Bucuresti, ai comunitatii mozaice din Romania si Institutului National al Holocaustului "Elly Wiesel", preoti, studenti, jurnalisti, etc.
Nascut in localitatea Cetatea de Balta (Transilvania), la 1 martie 1880, domnul George Rusu descinde din cel putin sapte generatii de preoti ortodocsi care s-au distins printr-un puternic sentiment national. Conform traditiei familiei sale, baza educatiei si formarii lui George Rusu a fost teologia, pe care a studiat-o la Institutul "Andreanum" din Sibiu.
Ca secretar al Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane Miron Cristea, al carui nepot era, a facut diferite calatorii, unde a avut ocazia de a studia pictura si gravura religioasa.
In 1906 a obtinut o bursa de studii pentru a-si completa formarea sa artistica in Germania. S-a inscris la Academia de Belle Arte din Munchen.
In perioada 1920-1921 a supravegheat constructia a diferite monumente dedicate eroilor de razboi. In acelasi timp, a executat importante compozitii monumentale in mozaic cum ar fi alegoria "Pacea" din centrul municipiului Targu Mures. A realizat, de asemenea, diferite studii cum ar fi "Muzica", "Timpul" (proiect pentru decorarea unei cupole).
La solicitarea Patriarhului Miron Cristea a realizat diferite opere religioase, in anticele iconografii bizantine, intre care si iconostasul bisericii metropolitane din Cluj, inaugurat personal de regele Carol al II-lea, in 1933.
In 1938, George Rusu a fost numit director artistic a Tipografiei de Carti Sfinte Liturgice, iar din 1942 a exercitat functia de consilier artistic al Mitropoliei din Cernauti - Bucovina, ocazie cu care a reorganizat muzeului metropolitan de obiecte bisericesti.
In 1944, din cauza razboiului, domnul George Rusu s-a refugiat in Transilvania. La scurt timp, a fost numit director si membru corespondent al Comisiei de Monumente Istorice. A lucrat la restaurarea unor importante tezaure de arta religioasa la manastirile Dragomirna - Rarau (1946) si Tismana (1948).
In 1950 a fost numit profesor la Scoala de Arta bizantina din Bucuresti si ales membru al Comisiei de Pictura Bisericeasca.
In 1958 a executat pictura Catedralei din Sibiu. In anii urmatori a continuat studiile sale de compozitii religioase. Chiar si pierderea treptata a vederii nu l-a impiedicat sa continue proiectele grafice pentru cartile liturgice si sa contribuie la formarea de teologi pentru ortodoxia romana.
A trecut la cele vesnice in anul 1977.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.