VIN BISERICESC PENTRU PAROHII

In legatura cu stirea cu titlul Arhiepiscopia Bucurestilor obliga preotii sa cumpere cate 120 de sticle de vin, difuzata in aceste zile de catre postul de televiziune Realitatea Tv, pentru corecta informare a opiniei publice, facem urmatoarele precizari:

1. Potrivit randuielilor liturgice, vinul este folosit la Sfanta Liturghie, la agapa de la Botez, la nunti, la pomeni si parastase, la hramul bisericii si la alte sarbatori. Ca atare, fiecare eparhie are responsabilitatea de a produce vin natural, denumit “vin cultic”, “vin liturgic” sau “vin bisericesc”, care este oferit contra cost fiecarei parohii, iar nu distribuit prin magazinele comerciale. Pe langa lumanari, tamaie, prescuri, credinciosii au posibilitatea sa achizitioneze si vin liturgic de la pangarele bisericilor, pe care apoi le ofera in dar la Sfantul Altar.
2.

Tinand cont de faptul ca vinul bisericesc nu este comercializat pe piata cu scopul de a obtine profit, atat legislatia romaneasca, cat si cea europeana prevad scutirea de taxe (impozit pe profit si TVA) pentru vinul cultic utilizat de comunitatea religioasa. De aceea, pretul unei sticle de vin liturgic este mult mai mic in comparatie cu cel comercializat pe piata, deoarece acopera doar cheltuielile de productie, imbuteliere si transport.
3. Ca atare, solicitarea Arhiepiscopiei Bucurestilor adresata parohiilor de a cumpara vin bisericesc este conforma cu traditia, randuielile bisericesti si legislatia in vigoare. Nu este vorba de o afacere, ci despre o practica obisnuita, care are si un aspect de solidaritate eparhiala, de mai multa vreme practicata, de pilda, in Arhiepiscopia Iasilor si in alte eparhii. Achizitionarea de catre parohii a vinului bisericesc, produs in podgoriile Arhiepiscopiei Bucurestilor, este si un act de sustinere a productiei proprii de vin a Bisericii.
4. Cu mirare, constatam ca unii reporteri de la Realitatea Tv nu cauta sa informeze opinia publica in mod corect, ci in mod tendentios-sistematic, contrar principiilor deontologice si celor enuntate de acest post de televiziune in data de 12 septembrie 2009 (conform www.realitatea.net).

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

05 Octombrie 2009

Vizualizari: 1844

Voteaza:

VIN BISERICESC PENTRU PAROHII 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE