Slujbe speciale in Joia Mare

Sfanta si Marea Joi din Saptamana Patimilor este ziua in care Domnul Hristos a spalat picioarele ucenicilor Sai si a instituit la Cina cea de Taina Sfanta Euharistie atunci cand a spus: „Luati, mancati acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi” si ”Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu al Legii celei Noi, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor.”

Slujba din aceasta zi are mai multe particularitati. In primul rand se savarseste Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia. In Catedrala Reintregirii slujba va incepe de la ora 8.00 cu Ceasurile si Obednita, urmate apoi de Vecernia si Sfanta Liturghie.

In cadrul acesteia se vor canta la heruvic cantarea „Cinei Tale celei de taina …”, iar la axion „Din ospatul Stapanului …”.

Tot in aceasta zi preotii vor scoate la Proscomidie un agnet pentru impartasirea bolnavilor. Acesta va fi pastrat pe Sfanta Masa din Altar pana in Martea Luminata cand va fi pregatit, prin uscare, pentru a putea fi folosit de-a lungul intregului an la impartasirea celor care nu pot merge la biserica.

Un alt specific al acestei zile este randuiala ce se face la sfanta si dumnezeiasca spalare a picioarelor, slujba oficiata in manastiri, catedrale si in unele parohii. Dupa rugaciunea amvonului, preotul iese cu cadelnita si cu lumanari aprinse in fata sfantului altar, unde sunt asezati cei 12 barbati carora Parintele – care poate fi episcop, staret sau paroh – le va spala in chip simbolic picioarele, rememorand gestul facut de Mantuitorul nostru Iisus Hristos dupa Cina cea de Taina. In acest timp cei 12 barbati canta Psalmul 50.

In eparhia noastra sunt manastiri si parohii unde se savarseste aceasta randuiala de spalare a picioarelor, gest uzual in Tara Sfanta pe vremea Mantuitorului, dar care este mai greu de inteles si de facut in zilele noastre.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

16 Aprilie 2009

Vizualizari: 1576

Voteaza:

Slujbe speciale in Joia Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE