96 de ani de la nasterea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie


96 de ani de la nasterea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie


Se implinesc astazi 96 de ani de la nasterea celui mai mare duhovnic roman al secolului al XX-lea, parintele arhimandrit Cleopa Ilie. Nascut la 10 aprilie 1912, in localitatea Sulita, judetul Botosani, parintele arhimandrit Ilie Cleopa a imbratisat de tanar viata monahala, devenind frate in Manastirea Sihastria, judetul Neamt. A devenit calugar in anul 1937, fiind apoi hirotonit diacon si preot. A fost staret la Manastirea Sihastria si la Manastirea Slatina, in acelasi timp avand sub povatuirea sa duhovniceasca si alte manastiri si schituri. Mai multe detalii despre viata parintelui Cleopa Ilie ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor: "Parintele Cleopa s-a nascut in anul 1912, in localitatea Sulita din tinutul Botosanilor.

Parintele Cleopa si-a indreptat pasii spre Manastirea Cozancea, unde l-a cunoscut pe marele calugar de mai tarziu, duhovnicul Paisie Olaru, de care l-a legat o stransa, sfanta si adevarata prietenie. Dupa o ucenicie scurta la Cozancea si dupa armata pe care a facut-o, parintele Cleopa a venit la Sihastria, insa a staretit aici putina vreme, pentru ca patriarhul Justinian l-a trimis, impreuna cu 30 de calugari, la Manastirea Slatina, din tinutul Falticenilor, manastire pe care a reorganziat-o. A fost perioada de incercare pentru Biserica. Securitatea l-a urmarit, parintele a fost arestat, insa pana la urma a fugit in munti. La un moment dat, la sfatul unor calugari apropiati, parintele a revenit in manastirea de metanie, de aceasta data nu ca staret, ci ca duhovnic al manastirii".

De la intoarcerea sa in Manastirea Sihastria si pana in ziua trecerii la cele vesnice, in 2 decembrie 1998, parintele Cleopa a spovedit si invatat nenumarati credinciosi din intreaga tara, la parintele Cleopa venind pentru sfaturi si numerosi ierarhi din tara si din strainatate, dupa cum ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei: "Pe langa cuvintele Scripturii, parintele Cleopa cunostea din scrierile Sf. Parinti, incat a putut vorbi si oamenilor mari si oamenilor simpli. El a deveit marele si cunoscutul misionar de la Sihastria. In perioada ultimilor ani ai vietii sale, mai ales dupa anul 1990, la chilia lui au poposit oameni importanti si oameni simpli. Au fost numeori ierarhi, mitropoliti, episcopi si, de cateva ori, patriarhi, asa cum a fost in anul 1993, chiar patriarhul ecumenic; apoi, patriarhul Romaniei, patriarhul Serbiei, arhiepiscopul Ciprului, patriarhul Alexandriei si alti numerosi ierarhi care au venit la parintele pentru sfat si pentru a-l vedea".

 

.

09 Aprilie 2008

Vizualizari: 574

Voteaza:

96 de ani de la nasterea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE