Exarhul manastirilor din Episcopia Sloboziei si Calarasilor a fost inmormantat la Manastirea Balaciu

 

Vrednicul de pomenire parintele arhimandrit Teofil Belea, fostul staret al Manastirii Balaciu si exarh al manastirilor din Episcopia Sloboziei si Calarasilor, a fost inmormantat astazi la Manastirea Balaciu. Parintele Teofil a trecut la cele vesnice luni seara, la varsta de 46 ani, ca urmare a unui accident de munca. Mai multe detalii despre slujba inmormantarii parintelui staret si exarh am aflat de la pr. Marian Vadana, protopop de Fetesti: "Au fost prezenti IPS Teodosie al Tomisului, PS Damaschin al Sloboziei si Calarasilor, PS Ambrozie al Giurgiului, PS Galaction al Alexandriei si Teleormanului, peste 100 de preoti, peste 50 de maici, precum si multi credinciosi. Sfanta Liturghie s-a inceput la ora 09.

00, dupa care, de la ora 11.00, s-a inceput slujba inmormantarii calugarilor, la care a participat si staretul Manastirii Crasna, de unde a venit parintele Teofil, precum si alti stareti si personalitati".

De asemenea, parintele protopop Marian Vadana ne-a spus si cum ramane parintele Teofil in amintirea celor care l-au cunoscut: "Parintele Teofil poate fi considerat ctitorul Manastirii Balaciu, pentru ca manastirea fusese desfiintata, in 1961, de catre regimul comunist, iar cand a venit parintele, in 1991, dupa 30 de ani, biserica era in paragina si nu era nimic aici. S-a inceput cu un bordei, un bordei in care a stat cativa ani buni pana cand a reusit sa ridice o casa ca staretie, iar dupa aceea cele doua biserici restaurate, dintre care una este monument istoric, ansamblul de chilii si tot ceea ce se vede acolo. Era un om bun, un om care a stiut sa vorbeasca cu toata lumea, sa asculte pe toata lumea, sa povatuiasca pe toti si sa ofere o sansa catre mantuire. A fost un calugar in adevaratul sens al cuvantului".

Nascut la 1 mai 1961, in localitatea Stefesti - judetul Prahova, parintele arhimandrit Teofil Belea a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti in anul 1989. A fost tuns in monahism pe data de 11 martie 1990 si hirotonit ieromonah pe 10 mai, in acelasi an, la Manastirea Crasna. In anul 1991, vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist i-a incredintat refacerea Manastirii Balaciu, sarcina pe care a indeplinit-o in mod exceptional, pentru meritele sale fiind hirotesit protosinghel in 1996, arhimandrit in 1999, si acordandu-i-se crucea patriarhala in 2004.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

.

31 Octombrie 2007

Vizualizari: 1164

Voteaza:

Exarhul manastirilor din Episcopia Sloboziei si Calarasilor a fost inmormantat la Manastirea Balaciu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE