Sibiul - capitala Crestinatatii in 2007

 

In perioada 4 - 9 septembrie a.c., la Sibiu va avea loc cel mai important eveniment crestin european, si anume a III-a Adunare Ecumenica Europeana, prima de acest fel intr-o tara majoritar ortodoxa, unde sunt asteptati sa vina papa Benedict al XVI-lea, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului si patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei si al intregii Rusii. Vor participa peste 2.500 de delegati si peste 10.

000 de oaspeti crestini din intreaga Europa, tema fiind "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa.

 

 IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a declarat pentru cotidianul "Ziua" faptul ca "la Sibiu nu va fi o simpla adunare, ci un proces in patru etape". Prima etapa a fost la Roma, intre 24 - 27 ianuarie 2006, si s-a desfasurat sub motto-ul "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. In Hristos Cel rastignit si inviat sa descoperim lumina noua pe calea apropierii dintre crestini in Europa". A doua etapa, programata la sfarsitul anului 2006 si inceputul acestui an, o constituie organizarea a diferite manifestari ecumenice la nivel local, motto-ul acestei etape fiind "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Innoire si unitate la nivel local. Intalniri la nivel local, regional sau national". A treia etapa se va desfasura la Wittenberg, intre 15 - 18 februarie 2007, unde vor participa 150 de delegati din intreaga Europa, adunare in care delegatii vor avea ocazia sa evalueze stadiul pregatirii pentru Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu, care va fi etapa a patra si punctul culminant al acestui proces. De asemenea, IPS Mitropolit Laurentiu a declarat ca "in mod sigur, se va lega o prietenie intre credinciosii nostri si cei de alte confesiuni. Nu vor exista probleme legate de limba, pentru ca majoritatea sibienilor cunosc cateva limbi straine, mai ales germana si engleza. Acest lucru este esential, pentru ca oaspetii nostri sa poata comunica cu gazdele respective. Ne-am bucurat si de sprijinul proprietarilor de pensiuni si hoteluri, care ne-au lasat din pret. Speram sa facem fata acestei provocari, atat de importanta pentru Biserica si tara noastra. Noi nu avem nici o rezerva fata de alte confesiuni si dorim sa ne rugam impreuna pentru unitatea crestina. Aceasta nu inseamna ca ne tradam propria credinta, ci vrem sa-i imbogatim si pe altii. Iar credinta nu ti-o poti arata prin refuz si izolare, ci prin dragoste, dragostea te ajuta in toate. Ar fi extraordinar sa putem transpune in viata dragostea cu care am fost inzestrati in momentul creatiei. Daca vom putea transpune darul acesta minunat pe care l-am primit, vom aduce un mare serviciu atat Bisericii, cat si noua, ne vom imbogati spiritual. Iubind, te imbogatesti". A treia Adunare Ecumenica Europeana se va incheia cu un mesaj spre unitate printr-un act final ce va fi semnat de catre liderul fiecarei delegatii invitate, un act epocal in demersul miscarii ecumenice.

 

 

.

13 Februarie 2007

Vizualizari: 2359

Voteaza:

Sibiul - capitala Crestinatatii in 2007 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE