Razboi la Iasi pentru o biserica


Paruiala, vociferari si huiduieli la o "consultare populara" pentru ridicarea unui lacas de cult

Dihonie mare printre locatarii blocurilor din cartierul iesean Podul Ros. Biserica Ortodoxa doreste ridicarea unei capele printre blocuri, iar "enoriasii" nu vor sa auda clopote. Suduieli printre dinti, amenintari cu Biblia in mana, alaturi de Constitutie. Circul din sala de festivitati a Gradinitei nr. 12 din Iasi era filmat de un seminarist imbracat in haine preotesti.

Imaginile de cosmar sunt un fel de apoteoza a unui scandal care macina locatarii si preotii din zona centrala a Iasiului de mai bine de doi ani.

Sobor de preoti la tribuna

Pensionarii si pensionarele stateau pe bancutele si scaunelele prescolarilor, iar inspectorii de mediu urmareau in liniste spectacolul. Pe scena evolua un sobor de preoti care incercau sa convinga oamenii ca nu o sa-i deranjeze dangatul de clopot, iar parculetul de joaca peste care va fi ridicata biserica poate fi schimbat cu Parcul Copou. "Vreau sa-mi cresc copiii langa bloc, pe locul ala verde, asa cum este el. Ne-a spus preotul sa-i duc in Copou. Ce vorba e asta? A si inceput, din martie, sa puna in casutele postale hartii ca sa donam bani pentru ridicarea bisericii. Apoi, copacii care vor fi taiati. In tot orasul sunt din ce in ce mai putine spatii verzi si copaci", striga un barbat din usa salii.
Forta plamanilor si volumul vocii ridicate au tinut locul argumentarii civilizate la dezbaterea publica de la gradinita. Enoriasii s-au certat ca la usa cortului, ba chiar de cateva ori era sa se ajunga pana la incaierare si paruiala. Parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului II Iasi, este convins ca intreg scandalul a fost pus la cale. "Sunt neplacut surprins de modul in care au decurs lucrurile. Am vazut un grup de tineri care au intrat cu totii odata in sala de dezbatere. Nici unul dintre acestia nu a raspuns la apelul facut de pe lista cu locuitorii din zona. Acestea sunt metode care nu ne fac cinste", a precizat parintele Vilie Dorosinca.

Multi locatari sustin ca toata "zbaterea" pentru biserica de pe Aleea Rozelor este, in fapt, o manevra pentru ca fiul protopopului Dorosinca sa aiba parohie in Iasi. "Este aranjat deja totul. Popii s-au dus cu geanta cu bani la Primarie si au aranjat. Acum e doar circul pentru noi, pacalitii. Protopopul face loc lui fiu-sau. Preotii si manevrele lor scarboase indeparteaza credinciosii de biserica", spune amarat Constantin Leonte, unul dintre locatari. Toata cearta sterila de la Gradinita nr. 12 s-a terminat in "coada de peste", urmand ca institutiile statului sa-si spuna cuvantul.

.

11 Iulie 2005

Vizualizari: 1335

Voteaza:

Razboi la Iasi pentru o biserica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE