Justitia basarabeana face dreptate parohiilor Mitropoliei Basarabiei


Justitia basarabeana face dreptate parohiilor Mitropoliei Basarabiei

Curtea de Apel Chisinau a dat castig de cauza celor 15 parohii din raionul Ungheni, care, in 2006, au aderat la Mitropolia Basarabiei, calificand drept nefondat refuzul Ministerului Justitiei de a inregistra aceste parohii, transmite portalul Presa.md, preluat de Romanian Global News. Judecatorul din cadrul Curtii de Apel Chisinau, Gheorghe Cretu, a respins astazi obiectiile Ministerului Justitiei si a calificat ca neintemeiat refuzul de a inregistra parohiile din raionul Ungheni. 

Potrivit agentiei Flux, cererea de inregistrare a parohiilor a fost depusa la Serviciul de Stat pentru Culte inca in anul 2006, aceasta fiind insa respinsa, pe motiv ca nu a fost prezentat avizul pozitiv din partea presedintelui raionului. Ulterior, in iunie 2007, parohiile au obtinut aviz respectiv, insa, si de aceasta data li s-a refuzat cererea, fara a li se prezenta vreo explicatie.

In luna august a anului trecut, a intrat in vigoare noua lege a cultelor, care a exclus necesitatea prezentarii avizului, Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor a fost reformat, iar toate competentele acestei institutii au fost transferate catre Ministerul Justitiei, care, la fel, s-a opus sa inregistreze parohiile.

Avocatul Fadei Nagacevschi, care a reprezentat Mitropolia Basarabiei in instanta, a mai afirmat ca, potrivit hotararii CEDO in cazul "Mitropolia Basarabiei versus Republica Moldova", nu este permis ca autoritatile centrale sau locale sa elibereze anumite acte apreciative pentru inregistrarea cultelor sau anumitor componente ale cultelor, intrucat acest lucru contravine punctului 9 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. "Ministerul Justitiei a amanat inregistrarea acestor parohii motivand ca Mitropolia Basarabiei a comis nereguli in cadrul procesului intentat Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor. Odata cu intrarea in vigoare a Legii Cultelor, orice carenta procesuala nu reprezinta un impediment pentru inregistrarea cultelor sau a unor componente ale cultelor si, astfel, am obtinut castig de cauza in cadrul acestui proces. Urmeaza ca, in 15-20 de zile, sa intre in vigoare hotararea redactata a Curtii de Apel Chisinau si vom vedea cum va reactiona Ministerul Justitiei, care poate sa atace decizia la Curtea Suprema de Justitie sau sa o execute", a conchis Fadei Nagacevschi.

Precizam, de asemenea, ca, in vara anului 2006, aproximativ 30 de parohii din raioanele Ungheni, Calarasi si Nisporeni au depus cereri de aderare la Mitropolia Basarabiei, dupa ce sinodul Mitropoliei Moldovei, subordonat Bisericii Ortodoxe Ruse, a decis infiintarea a doua noi episcopii - cea de Balti si cea de Ungheni. Nemultumirea preotilor a fost provocata de faptul ca in fruntea episcopiei de Ungheni, in care au intrat si raioanele Calarasi si Nisporeni, a fost numit staretul Manastirii Hancu, Petru Mustata.


Mentionam, totodata, ca, la finele anului trecut, mitropolitul Moldovei, Vladimir Cantarean, a declarat ca, in 2008, nu va fi inregistrata nici o parohie in cadrul Mitropoliei Basarabiei si ca personal garanteaza acest lucru.

.

27 Februarie 2008

Vizualizari: 706

Voteaza:

Justitia basarabeana face dreptate parohiilor Mitropoliei Basarabiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE