Minisatul Sfantul Andrei la Paris


Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in colaborare cu Institutul Cultural Roman din Paris si in parteneriat cu Atelierul  interactiv  de creatie si spiritualitate romaneasca „Minisatul Sfantul Andrei” din cadrul Colegiului National „Andrei Saguna” – Brasov, organizeaza in perioada 16 - 22 aprilie, la Paris, o serie de evenimente premergatoare sarbatorilor pascale, destinate comunitatilor romanesti din parohiile bisericilor St. Parascčve, St. Genevieve, St. Suplice si Sfintii Arhangheli Mihai, Gavriil si Rafail din Paris.Grupul de tineri promotori ai culturii traditionale romanesti coordonat de profesorul Ioan Sorin Apan va sustine, pe langa atelierul interactiv de incondeiere a oualor de Paste, o expozitie de costume populare romanesti precum si un spectacol folcloric cu tematica pascala.

Initiativa vizeaza atat perpetuarea traditiilor si obiceiurilor traditionale in comunitatile romanesti din diaspora, cat si promovarea acestora in mediile culturale din statele Uniunii Europene.

Atelier de creatie si spiritualitate romaneasca organizat in cadrul liceelor „Andrei Saguna” si „Nicolae Titulescu”, „Minisatul Sfantul Andrei” din Brasov isi propune sa contribuie la intregirea imaginii unui sat romanesc traditional. Refacerea unor scenarii folclorice, restituirea unor obiceiuri si traditii romanesti stravechi si, ulterior, elaborarea unor lucrari stiintifice fac parte dintre preocuparile atelierului de creatie de la Brasov.

Profesorul Ioan Sorin Apan, membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania, este unul dintre cei mai buni cunoscatori ai culturii si artei populare romanesti, cu initiative importante in domeniul recuperarii de traditii. Profesor la liceul Nicolae Titulescu si Colegiul Andrei Saguna, Ioan Sorin Apan este etnolog, folclorist, pictor de biserici, creator de arta populara si teolog brasovean. A publicat volumele "Taina Cerului - astronomie si folclor" 2004 si " Taina Marii Negre - oceanografie si folclor" in 2003.

"(…) Vedeti, si in stiinta, cutarea principiilor este un lucru fundamental. O stiinta se dezagrega daca nu tine legatura cu propozitiile sale prime. Asa este si cu un neam, cu un popor, iar principiile noastre, legaturile noastre, merg adanc in preistorie. Folclorul este varful aisbergului care s-a pastrat la lumina zilei si cred ca acesta este motivul pentru care simtim noi puterea folclorului, atunci cad il facem, bineinteles, cu tot arsenalul lui hermeneutic. Intram in comunicare cu niste filoane de viata care merg pana la originile noastre.” – Ioan Sorin Apan 

Paris, Franta / Romanian Global News

.

09 Aprilie 2006

Vizualizari: 2049

Voteaza:

Minisatul Sfantul Andrei la Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE