Paste si sarbatoare romaneasca la Malainita


Pe data de 23 aprilie, in ziua de Pasti, sub patronajul si sprijinul material al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane - Biroul teritorial coordonator din Cladova, la Biserica Ortodoxa Romana „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Malainita, comuna Negotin, in organizarea Societatii pentru Cultura Romanilor - Vlahilor „Curcubeul” din Isacova Mare, comuna Zaiecear, si cu sprijinul Asociatiilor Romanesti din zona Valea Timocului: „Romani Ortodocsi” din Malainita si „Valea Timocului” din Slatina, comuna Bor, a fost desfasurata manifestarea religioasa si culturala sub denumirea „Soborul Romanilor 2006”, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.

Slujba religioasa a avut loc intre orele 04:00 - 07:30 la care a participat un numar important de credinciosi sositi din intreaga zona. Slujba a tinut-o preotul Boian Alexandrovici din Malainita. Dupa slujba religioasa a fost organizat un program cultural - artistic pe care l-a prezentat S.C.

A. „Branco Olar” din Slatina Borului. La sfarsitul programului cei prezenti au intins o hora mare. Inaintea programului cultural s-au adresat publicului cuvinte de salutare din partea preotul Boian Alexandrovici, Sasa Iovanovici, reprezentantul Societatii „Curcubeul”, Draghisa Costandinovici, prim vicepresedintele C.N.R.-ului si Draghi Dimitrievici Carcioaba, vicepresedintele C.N.R.-ului.

La aceasta manifestare, care se organizeaza prima data la Malainita cu exprimarea dorintei celor prezenti ca ea sa devina traditionala, aproximativ 180 de persoane, au mai participat si vicepresedintii Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane cu sediul la Negotin, dr. Predrag Balasevici si Draghisa Radulovici, Zavisa Jurj - membru al acestui Consiliu si presedintele Asociatiei pentru Cultura Romanilor - Vlahilor din N-E–stul Serbiei „Ariadnae Filum” , Dusan Parvulovici - directorul Federatiei Rumanilor din Serbia si Borivoe Geambrici Geambru - presedintele Ligii Romanesti pentru drepturile omului din Geanova.

Biroul teritorial din Cladova al Consiliului National al Romanilor din Serbia, care este coordonatorul activitatilor C.N.R.-ului in sudul Dunarii, va sustine financiar si alte manifestari culturale cu scopul pastrarii identitatii nationale a Romanilor din zona, cum au fost Festivalul din Tarnaica (Crnajka) pe data de 24 aprilie (luni, a doua zi de Pasti) si Festivalul de la Miroci care se va desfasura pe data de 1 mai. 
 
Malainita, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News   

.

25 Aprilie 2006

Vizualizari: 1768

Voteaza:

Paste si sarbatoare romaneasca la Malainita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE