Patriarhia rusa ataca iar Bucurestiul


Patriarhia rusa ataca iar Bucurestiul

 

BOR este acuzata ca face jocuri politice pentru ca Romania sa "inghita" Basarabia din punct de vedere religios, politic si teritorial. La o zi dupa atacul patriarhului Serbiei, Biserica Ortodoxa Romana este din nou tinta unui atac, de data aceasta dinspre Moscova. Episcopul Mark, adjunctul sefului sectiei Relatii Externe a Patriarhiei Moscovei, citat de cotidianul rus "Kommersant", a declarat ca Patriarhia Romana actioneaza politic pentru ca autoritatile romane sa obtina sprijinul Consiliului Europei pentru a "inghiti" Basarabia, informeaza Unimedia citata de Romanian Global News."Actiunile Patriarhiei Romane constituie un pas politic in spatele caruia stau autoritatile romane, care doresc sa obtina sprijinul Consiliului Europei in sarcina lor de inghitire a Moldovei nu doar in plan religios, dar si in cel politic si teritorial", a spus episcopul Mark. Declaratiile acestuia au fost generate de scrisoarea deschisa trimisa Consiliului Europei saptamina trecuta de mitropolitul Petru al Basarabiei, prin care denunta presiunile facute de autoritati impotriva preotilor subordonati Bucurestiului si amenintarile presedintelui Vladimir Voronin. Conflictul dintre cele doua Biserici s-a transformat intr-unul interstatal cind trei preoti romani si o calugarita au primit ordin de expulzare din Basarabia, iar mitropolitul Petru a fost perchezitionat amanuntit cand a vrut sa treaca granita de pe Prut, pe motiv ca ar putea detine droguri. Acuzatiile acestuia impotriva puterii de la Chisinau cu privire la partizanatul sau religios au fost negate de consilierul prezidential Mark Tkaciuk: "In Moldova, Biserica este separata de stat si puterea nu intervine in treburile Bisericii", a asigurat acesta, sugerand ca Mitropolia Basarabiei se face vinovata de prozelitism.

 

"Nu este un conflict interconfesional, ci un conflict intre Romania si Moldova, realizat prin intermediul mediilor clericale", a mai apreciat acesta.Partizanatul religios al lui Voronin pare a fi insa confirmat de un premiu care urmeaza sa-i fie inminat saptamina viitoare de Patriarhul Aleksei al II-lea la Moscova, din partea Fundatiei pentru unitatea popoarelor ortodoxe, "pentru contributia personala in mentinerea unitatii canonice a ortodoxiei in Moldova".


Biserica Ortodoxa Romana evita sa raspunda aberatiilor pan-slave, concertate din ultima perioada, in chestiunea reactivarii celor trei eparhii din Basarabia. Unul dintre motive ar putea fi si Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, un eveniment mondial care reuneste in fiecare an toate cultele crestine in ceremonii speciale. Anul acesta, perioada de celebrare comuna incepe pe 18 ianuarie si se incheie pe 25, tema fiind "Temelia este Hristos". In Bucuresti, in fiecare seara din acest interval, la ora 17.00, vor fi organizate slujbe ecumenice, la care, pe langa preoti si credinciosi, sunt asteptati si diplomati. Prima slujba va fi oficiata la Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Iosif", urmatoarele la bisericile evanghelice, reformata, catolica de rit bizantin, anglicana si armeana, iar ultima la Catedrala Ortodoxa Patriarhala.

.

17 Ianuarie 2008

Vizualizari: 785

Voteaza:

Patriarhia rusa ataca iar Bucurestiul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE