Insemnari din veacuri trecute


Carti rare in biserici bacauane

Pentru secolele XV-XVI o carte insemna o adevarata comoara. In prada luata de la Suceava sultanul Soliman numara - printre grazmezile de aur - si citeva carti. Nu-i de mirare ca pentru o singura carte s-a vindut muntele Prislop. De valoarea lor profita nu numai turcii, ci si tatarii. Ceambururile tatarasti cutreierau satele si bisericile bacauane in cautarea unor carti.

In urma trecerii lor ramineau doar cenusa si foc. Valea Turluiului aproape ca dispare. Sate precum Sperlestii, Petrilestii, Neghisestii nu vor mai reveni la viata niciodata. De la biserica din Nadisa tatarii, furiosi ca nu au gasit pretioasele carti, se razbuna aruncind clopotele intr-o balta. Dar oamenii nu se lasa. In 1680 un locuitor mai instarit, Musat, reuseste sa rascumpere un manuscris "robit de tatari". O mare suma de bani au dat si oamenii din Tg. Neamt pentru o "Evanghelie" din 1682 "ce fusese robita din robie d-a tria oara si au venit un tatar si au rascumparat-o". Prin secolele XVII-XVIII numarul cartilor creste, dar si pretul lor e inca foarte mare. Biserica "Sf. Neculai" din Gura Vaii se mindreste cu o carte. Cu cerneala se face urmatoarea insemnare: "Acest Svant Triod l-a cumparat en Ioan Cantacusin in 16 lei noi in zilele prealuminatului preainaltatului Domn Ioan Neculaiu Voievod la 7255 (1747 april)". Nu departe de aceasta, la biserica "Sf. Dumitru" din Negoesti, se cumpara o "Evanghelie" din 1742, cu 7 pol(i) de aur in 1776". Ceva mai tirziu se aduce si un "Apostol" ce fusese tiparit in 1802 si pe care s-a scris: "Acest Sfant Apostol iaste al smeritului ieromonah Dionisie de la Sfanta manastire Bogdana si cumparat cu ai mei drepti bani cu 9 lei dezlegat si eu l-am legat cu mana me si nimene sa nu indrazneasca a-l fura sau sa-l ascunza de mine. si l-am scris la veleat 1803, mart. 30, de ieromonahul Dionisie". Cu mare grija este adus la biserica de lemn din Soci un "Triodion" 1856, tiparit la Bucuresti: cumparat de mini cu patru galbeni si dat la Sfanta biserica din sat Socii di pi mosia Petresti spre pomeniri. A. Vidrascu Spat.1861, ghenar 14". La "Evanghelia" de Neamt (1834) sta scris: "Aceasta Sfanta Evanghelie am cumparat-o eu Ioachim Ciubotariul de la Sfanta manastire Neamt cu 74 lei si am daruit-o la biserica din satul Plopu unde este hramul Adormirei Maicii Domnului, spre vecinicia me pomenire si a tot neamului mieu sa fie intr-aceasta Sfanta biserica in veci nestramutata, 1836, ianuar 13".

Aceste carti serveau si ca documente, consemnindu-se pe ele evenimente ale vremii. Pe "Cazania" (1768) de la biserica "Sf. Neculai" din Curita - Casin s-a scris la ceas de noapte: "Sa se stie de cand s-o dus moscalii si au facut pace cu turcii, valeat 1774 sept. 5, popa Stefan". Ioan Blanarul din Barlad, devenit "parintele Inochentie Pocrovanul", aduce la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Fantanele - Motoseni "Cazania" de Ramnic (1748), notand: ". Cu mult ani mai inainte de acest valeat 7260 (1752), au fost manastire, dar la valeat 7219 (1711), cand au venit imparatul Moschicescu de s-au batut cu turcii in Moldova si s-au ars si schitul acesta si au ramas locul pustii pana la acest valeat, ce scrie mai sus au vrut milostivul Dumnezeu. S-au facut acest schit, precum scrie mai sus.". Tot pe o "Cazanie" de Ramnic (1783) de la biserica "Sf. Neculai" din Damienesti s-a scris: "La 1788 in ziua de 40 de Sfinti, cand erau 1200 turci in targul Romanului cu Iacub-aga au plouat si au tunat si au fulgerat". Luptele dintre rusi si turci nu-i lasa indiferenti nici pe locuitorii din Pralea - Caiuti. Pe o "Psaltire" se consemneaza: "Sa se stie de cand au venit Moscalii in tara si-au batut Hotinul si au mers la Braila si au ars targu Brailii tot. Si eu care mai jos ma voi iscali. Eram la Sfanta manastirea Ramnicului. Ierei m. Stefan, februar, 5, leat 7279". Fireste, nu putem incheia aceste consemnari fara a aminti de celebra "Cazanie a lui Varlaam (1643) de la biserica "Sf. Gheorghe" din Tisesti - Tg.Ocna. E atit de valoroasa incit si acum se spune ca pretuieste cit greutatea ei in aur. A fost gasita din intimplare, cu ani in urma, in podul bisericii, uitata cine stie de cind. Iata una dintre inscriptii: "Aceasta carte este a Sfintei biserici unde se praznueste hramul Sfantului mare mucenic Gheorghe de la Tisesti. Si iar sa se stie de cand s-au legat de diaconul Grigorie de la Borzesti cu cheltuiala preotului Ion ot Tisesti fecior proto. Mihalache raposat. Si umblau veleat 7288 (1780) ghenarie 1. Eu ierei Ioan". La minunata minastire Bogdana se gaseste o uriasa comoara alcatuita din peste 5.000 de carti vechi. Insemnari din veacurile trecute asteapta sa fie scoase la lumina. Cu ele, istoria Bacaului va fi, cu siguranta, mult mai bogata.

Eugen SENDREA

.

24 Mai 2006

Vizualizari: 1371

Voteaza:

Insemnari din veacuri trecute 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE