134 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Andrei Saguna

 

Astazi, 16 iunie, se implinesc 134 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Ardealului, Andrei Saguna. Andrei Saguna a fost Mitropolitul Ardealului intre anii 1864 - 1873, dupa ce din iunie 1846 pana in decembrie 1847 fusese "vicar general" al Episcopiei Ardealului. In anul 1848, a fost ales episcop. Ca episcop, a militat pentru restaurarea vechii mitropolii a Transilvaniei prin numeroase memorii inaintate Curtii din Viena, patriarhului ortodox sarb si Congresului national-bisericesc sarb din Karlovitz, prin sinoadele eparhiale formate din clerici si mireni convocate la Sibiu in 1850, 1860 si 1864. La nivel cultural, a organizat invatamantul elementar si mediu ortodox romanesc din Transilvania, punandu-l sub indrumarea Bisericii.

La sfarsitul pastoririi sale, in Arhiepiscopia Sibiului existau aproape 800 de scoli "poporale", un liceu cu 8 clase la Brasov, cu scoala reala-comerciala la Brasov, un gimnaziu cu 4 clase la Brad. La indemnul lui, s-au scris peste 25 de manuale scolare. La Sibiu, cursurile de teologie au fost ridicate de la 6 luni la un an, iar in 1953 a infiintat un Institut teologic-pedagogic la Sibiu, cu doua sectii teologice (doi, apoi trei ani de studii) si pedagogica (doi, apoi trei ani de studii), cumparand cateva case pentru nevoile scolii si internatului. Pentru studentii teologi si preoti, a tiparit o serie de manuale didactice - lucrate de el insusi sau de profesorii institutului, a trimis numerosi tineri la studii de specializare la Universitatile din Austria si Germania, cu burse oferite din fondurile si fundatiile create de el. A avut un rol insemnat in intemeierea si organizarea Asociatiei transilvane pentru literatura romana si cultura poporului roman" (Astra), fiind primul ei presedinte (1861 - 1866). A initiat ziarul "Telegraful Roman" (1853), care apare si azi.
Ca om politic, a indeplinit un rol de seama in anii 1848-1849. A fost presedinte al Marii Adunari Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la BIaj, a fost membru in Senatul imperial din Viena, deputat in Dieta Transilvaniei, copresedinte al Conferintei nationale-politice a romanilor de la Sibiu si al Congresului national al romanilor de la Alba lulia. Indrumator si sprijinitor al preotimii si al credinciosilor, ctitor al bisericii din Gusterita, langa Sibiu, Andrei Saguna a fost si membru de onoare al Academiei Romane, dar si presedinte de onoare al Societatii "Transilvania" din Bucuresti.

 

 

 

.

16 Iunie 2007

Vizualizari: 1806

Voteaza:

134 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Andrei Saguna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE