7 ani de la plecarea la Domnul a parintelui Cleopa


Astazi, la Catedrala mitropolitana va fi oficiata Sfanta Liturghie si o slujba de pomenire pentru parintele Cleopa. Manifestarile dedicate comemorarii parintelui Cleopa vor continua maine la Manastirea Sihastria. In cadrul acestor manifestari, vor fi lansate doua carti, un CD cu predici si un film documentar despre parintele Cleopa.

 

Cu prilejul implinirii a 7 ani de la plecarea la Domnul, astazi, 25 noiembrie, la Iasi debuteaza o serie de manifestari dedicate parintelui Cleopa Ilie. Astfel, la ora 9.

00, IPS Mitropolit Daniel va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi. La ora 11.00 se va oficia un Trisaghion, iar la ora 11.30 va avea loc deschiderea Simpozionului „Parintele Cleopa Ilie - prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor“ care se va desfasura in Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iasi. Simpozionul va fi deschis prin cuvantul IPS Mitropolit Daniel, urmat de lansarea cartilor Parintele Cleopa Ilie (1912-1998), prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor si Credinta Ortodoxa in opera Parintelui Cleopa Ilie. Despre celelalte evenimente care se vor desfasura in cadrul simpozionului ne-a vorbit pr. Nicolae Dascalu, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: „Vom lansa doua volume. Primul dintre acestea este o carte scrisa de parintele ieromonah Petru Balan de la Manastirea Sihastria si se numeste «Credinta Orodoxa in opera Parintelui Cleopa Ilie». Cea de-a doua carte se numeste «Parintele Cleopa (1912-1998), prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor» si este un volum de marturii personale venite din partea unor ierarhi, preoti, credinciosi, prieteni care l-au cunoscut pe parintele Cleopa. De asemenea, vom fi prezenti si cu CD-ul intitulat «Manca-v-ar Raiul», realizat la Radio Trinitas si care cuprinde predici ale parintelui Cleopa, cuvinte de invatatura pe care parintele le-a rostit cu diferite prilejuri. Va fi urmarit si un film documentar realizat in studioul de productie Trinitas TV si va mai fi prezentata o medalie comemorativa care are pe o fata chipul parintelui Cleopa si pe cealalta imaginea bisericii noi de la Manastirea Sihastria, care aniverseaza trei veacuri si jumatate de la infiintare“.


Programul va continua la ora 12.30 cu evocari, cuvantari si mesaje, iar de la ora 13.30 corul „Altarul“ va interpreta piesele corale „Bratele parintesti“ si „Multimile calugarilor“.

 

Programul manifestarilor de la Manastirea Sihastria

 

De la arhimandritul Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, am aflat ca la Manastirea Sihastria maine va continua comemorarea parintelui Cleopa. Acolo sunt asteptati numerosi ierarhi si mii de pelerini. Prezentam in continuare programul manifestarilor de maine, de la Manastirea Sihastria.

- 09.30 - 11.30 - Sfanta Liturghie arhiereasca - in biserica mare;

- 12.00 - Parastasul Parintelui Arhimandrit Cleopa Ilie - in biserica mare;

- 12.30 - lansarea cartilor: „Parintele Cleopa Ilie (1912-1998), prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor“ si „Credinta Ortodoxa in opera Parintelui Cleopa Ilie“; prezentarea medaliei comemorative Arhimandritul Cleopa Ilie; lansarea CD-ului audio „Manca-v-ar Raiul! - Cuvantari duhovnicetti ale Parintelui Cleopa Ilie“. Prezentarea filmului documentar „Parintele Cleopa Ilie - prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor“, realizat in studioul Trinitas TV;

Vizita si reculegere la mormantul Parintelui Cleopa.

 

„Tuturor le spunea cuvantul dulce Manca-v-ar Raiul!“

 

Nascut in anul 1912 in localitatea Sulita din judetul Botosani, arhimandritul Cleopa Ilie a fost calugarit in anul 1937 la Manastirea Sihastria, iar mai tarziu a fost hirotonit diacon si preot. A fost staret la Manastirea Sihastria si o perioada la Manastirea Slatina. Arhimandritul Cleopa Ilie este unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici romani. Actualul staret al Manastirii Sihastria, arhimandritul Victorin Oanele a declarat pentru Radio Trinitas: „Parintele Cleopa nu a refuzat niciodata sa tina un cuvant de invatatura, sa dea un sfat. Tot ce spunea era sfant. A fost un mare om pentru noi, pentru obstea noastra. Desi era bolnav, cand predica el, rasuna valea. Nu refuza pe nimeni, pe toti ii mangaia, ii sfatuia si le spunea cuvantul dulce Manca-v-ar Raiul!“.

.

24 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2185

Voteaza:

7 ani de la plecarea la Domnul a parintelui Cleopa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE