Biserica se implica in lupta antidrog


Luni, 26 iunie a.c., cand comunitatea internationala marcheaza „Ziua luptei impotriva consumului si traficului de droguri“, Protopopiatul Piatra Neamt, in colaborare cu Primaria municipiului, Inspectoratul Scolar al judetului si alte institutii guvernamentale si non-guvernamentale, a desfasurat proiectul „Challenge Day“ cu specific antidrog. Aceasta actiune a avut rolul de a sensibiliza comunitatile celor doua orase participante - Piatra Neamt si Bacau - in privinta consumului de droguri si a riscurilor pe care acesta le presupune.

 

Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (U.

N.O.D.C.), in efortul de a creste nivelul de constientizare a populatiei asupra puterii distructive a drogurilor si asupra responsabilitatii societatii de a se ingriji de starea de bine a copiilor, a ales pentru campania internationala ce va fi lansata pe 26 iunie 2006 - Ziua internationala impotriva consumului si traficului ilicit de droguri, tema Drogurile nu sunt un joc pentru copii.

Ultimele estimari la nivel mondial in ceea ce priveste prevalenta consumului de droguri in populatia generala indica faptul ca 200 de milioane de oameni, adica 5% din populatia globala cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani, au consumat droguri ilicite cel putin o data in ultimele 12 luni.

Potrivit unui alt studiu national efectuat in anul 2004 de catre Agentia Nationala Antidrog, prevalenta consumului de heroina injectabila pentru Moldova este de 0,3%, iar cel de cannabis de 1,2%. Campania antidrog propusa de U.N.O.D.C. pentru 2006 indeamna adultii sa ii protejeze pe copii. Parintii si ceilalti membrii ai familiei pot sa asigure conditiile unui mediu securizant pentru copil, astfel incat acestia sa devina constienti de riscurile asociate consumului de droguri.

Una dintre problemele actuale ale societatii romanesti, potrivit Strategiei Nationale Antidrog (2005-2012), o constituie cresterea cererii de droguri in randul populatiei generale, indeosebi in randul elevilor. Raspandirea consumului abuziv de droguri in randul populatiei tinere a dus la aparitia de retele de trafic ample pe teritoriul tarii noastre si este necesara o intensificare a actiunilor de prevenire a acestui flagel prin campanii de informare in mediul scolar, familial si comunitar.

 

Problema consumului de droguri, discutata in consiliile parohiale

 

Proiectul ,,Challange Day“ incearca sa puna in practica, pentru prima data in tara noastra, ideea de intrecere interjudeteana (intre municipiile resedinta de judet Piatra-Neamt si Bacau) cu specific antidrog. Competitia presupune implicarea membrilor comunitatii intr-o intrecere sub titlul ,,Stafeta Antidrog“, care se doreste a fi purtata de catre cetatenii orasului pe o distanta de 200 m (in zonele centrale din cele doua orase) - ca simbol al solidaritatii in lupta antidrog. Startul intrecerii a fost dat de catre reprezentantii institutiilor implicate, la aceeasi ora in ambele locatii in ziua de 26 iunie 2006.

La ora 12.00, in fata Palatului Administrativ din cele 2 judete, cu ajutorul voluntarilor s-a format Fundita VIE Antidrog (participantii au format un lant uman in forma de 8). Timp de 3 minute, la bisericile din cele doua municipii au batut clopotele si s-a tinut un moment de reculegere in memoria victimelor consumului de droguri.

Parintele Adrian Timofte, secretar in cadrul Protopopiatului Piatra Neamt, ne-a declarat ca Biserica a ales sa se implice in acest program anti-drog pe intreg parcursul anului 2006 deoarece „aceasta problema ne afecteaza pe toti, in cele din urma, astfel incat ea reprezinta problema intregii societati. Impotriva acestui flagel trebuie luptat pe toate fronturile, iar Biserica, prin activitatea ei misionara, face parte si ea dintre cei care combat consumul ilicit de droguri. In consiliile noastre parohiale s-a luat mereu in considerare aceasta problema. Noi am mers impreuna cu reprezentantii diferitelor institutii prin scoli si am vorbit elevilor despre pericolele la care se expun. Speram sa ajutam la constientizarea acestora de catre comunitatea noastra, astfel incat sa fie cat mai putine cazuri tragice in randul credinciosilor.“

 

 

de Mihai ZOTA

 

.

27 Iunie 2006

Vizualizari: 1937

Voteaza:

Biserica se implica in lupta antidrog 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE