Ieri, 5 decembrie, s-a incheiat campania activa desfasurata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si prilejuita de sarbatorirea Zilei de lupta impotriva violentei domestice, dar si a HIV/SIDA. Campania a inceput pe data de 25 noiembrie. Pe parcursul celor zece zile, Internationala pentru Caritatea Crestin Ortodoxa (IOCC), in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si Patriarhia Romana prin Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a desfasurat mai multe activitati, printre care si rugaciuni pentru bolnavii de HIV/SIDA. „In aceasta perioada ne-am implicat in mai toate manifestarile prin proiectul «Deschide ochii, deschide inima» desfasurat in Iasi. Organizatia pe care o reprezint este o organizatie de ajutor umanitar si dezvoltare infiintata de Conferinta Canonica a Episcopilor Ortodocsi din America care lucreaza pentru supravetuirea si sprijinirea refugiatilor si a persoanelor in nevoi.
Sigur, Biserica se implica din ce in ce mai mult in actiuni sociale, ca de altfel si in acest proiect national de prevenire a HIV/SIDA, de lupta impotriva discriminarii persoanelor care sufera de aceasta maladie, dar se implica si in lupta impotriva violentei domestice“, a declarat pr. Sebastian Teacu, coordonatorul comunitar al programului „Consolidarea initiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA si violentei domestice“, in cadrul conferintei de presa care a avut loc pe data de 2 decembrie, in cadrul manifestarilor care au marcat Ziua internationala de lupta impotriva HIV/SIDA.
La nivelul judetului Iasi proiectul derulat prin Mitropolia Moldovei si Bucovinei a inceput din luna septembrie. In cadrul acestuia coordonatorii comunitari au desfasurat activitati de implicare a preotilor si a credinciosilor in lupta impotriva discriminarii persoanelor care sufera de aceasta maladie. Pana in prezent au avut loc intalniri cu preotii din protopiatele 1 si 2 Iasi, dar si cu cei din Harlau.
Biserica promoveaza abstinenta sexuala si fidelitatea, pentru prevenirea HIV
„Incercam prin intermediul preotilor si al credinciosilor din parohii si al profesorilor de religie sa promovam o atitudine de intelegere a celor care sufera de acest virus. Programul nostru ofera publicului tinta moduri mai practice de prevenire a SIDA, dar mai putin promovate astazi in Romania: abstinenta sexuala pana la casatorie si fidelitatea in cadrul familiei. Aceste metode, desi mai incomode si considerate desuete in timpurile pe care le traim, sunt cele mai eficiente dar, mai ales, sunt in concordanta cu valorile crestine“, a adaugat parintele Sebastian Teacu. De asemenea, pr. Teacu a precizat ca in comunitatile in care se promoveaza protejarea impotriva infestarii cu HIV prin folosirea prezervativului, numarul persoanelor infestate a crescut mult. In schimb, in comunitatile in care s-au promovat valorile crestine, rata numarului de persoane infestate a scazut.
Proiectul Patriarhiei Romane in colaborare cu IOCC si Ministerul Educatiei si Cercetarii se mai desfasoara in patru orase din tara: Bucuresti, Timisoara, Craiova si Roman.
Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, in mesajul transmis cu prilejul Lunii Internationale de lupta impotriva HIV/SIDA, aminteste ca cei care sufera de aceasta boala cumplita „si ei sunt prietenii lui Hristos si fii ai lui Dumnezeu, ca si noi.(.) azi, multi oameni ii indeparteaza din mijlocul lor pe cei infectati cu HIV. Daca-i alungam pe acesti suferinzi, pe Hristos Il alungam. Daca nu ne pasa de ei, fata de Hristos suntem nepasatori. Daca nu-i iubim, pe Hristos nu-L iubim. Sa nu uitam, deci, ca Hristos ne iubeste pe toti, fara discriminare. (.) Iar daca astazi HIV pare inca de neinvins, totusi, daca vom avea credinta chiar si cat un graunte de mustar, nimic nu va fi noua cu neputinta.“
William Clarke Clowney, coordonatorul pentru Romania al programului, considera ca „Biserica Ortodoxa Romana are un cuvant important de spus impreuna cu celelalte Biserici - romano-catolica, protestanta si neoprotestanta. Impreuna pot lucra pentru prevenirea HIV/SIDA. Discriminarea este un lucru rau si nici o religie din lume nu promoveaza discriminarea, cu atat mai mult a unei persoane care sufera de o maladie. Biserica poate avea oportunitatea sa atinga si alte subiecte care privesc moralitatea, comportamentul din punct de vedere crestin. Prin acest proiect, dar si prin toate activitatile pe care le desfasoara, Biserica Ortodoxa Romana, in care populatia are mare incredere, este un important partener pentru eradicarea si prevenirea anumitor probleme.“ (M.D.)
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.