"Biserica a sustinut intotdeauna refacerea unitatii nationale si consolidarea ei"
Preafericitul Parinte Daniel a participat la expozitia de documente si fotografii "27 martie 1918. Arhivele Unirii"
Expozitia a avut loc la Institutul Cultural Roman din Bucuresti
Institutul Cultural Roman (ICR) din Bucuresti, a organizat si a gazduit ieri expozitia de documente si fotografii "27 martie 1918. Arhivele Unirii". Expozitia a fost prilejuita de implinirea a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.
La momentul aniversar au fost prezenti Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Traian Basescu, precum si alte personalitati publice din tara noastra si din Republica Moldova.
Evenimentul a fost deschis de Horia Roman Patapievici, care a precizat: "Acum 90 de ani am intrat intr-o modernitate care ne-a reintregit pentru prima oara si ne-a restituit un destin pe care stramosii nostri doar il visau si pe care, doar cei care, acum 90 de ani, au facut cu mult curaj aceste lucruri, au apucat sa le traiasca".
Un moment istoric vital pentru poporul roman
In continuare, presedintele ICR a prezentat un document original de la unire si l-a invitat pe presedintele tarii sa marcheze cu demnitatea sa momentul. "Este un eveniment extrem de important. Pentru prima data dam atentie unui moment istoric vital pentru poporul roman, pentru Romania. Este impresionant cate activitati culturale organizeaza studentii de dincolo de Prut, in centrele universitare in care studiaza. Astazi, evocam un moment de demnitate al poporului roman, in care noi ne-am regasit pe noi insine si care a insemnat piatra de la care a inceput constructia Romaniei moderne, a Romaniei puternice, care avea un cuvant de spus, in primul rand, pentru ea si, in egala masura, pentru vecinii sai", a spus Traian Basescu.
Peste 100 de biserici ortodoxe in Basarabia, intre 1918-1944
Apoi, cei prezenti au vizitat expozitia, dupa care, la invitatia domnului Basescu, Patriarhul Daniel a evocat emotionantul moment al unirii. "Biserica a sustinut intotdeauna refacerea unitatii nationale, promovarea si consolidarea ei. Trebuie sa spunem ca, din punct de vedere bisericesc, aceasta unire a fost pregatita sa se implineasca prin predici, prin rugaciune, prin publicatii, iar dupa Unirea din 1918, Biserica Ortodoxa Romana a facut eforturi mari de reorganizare a vietii Bisericii Ortodoxe Romane din Basarabia. Astfel, intre anii 1918-1944, au fost construite peste 100 de biserici ortodoxe romanesti, in Basarabia. Biserica a sustinut aceasta lucrare misionara de consolidare a Ortodoxiei romanesti din Basarabia, pentru ca a respectat traditia voievozilor, a ierarhilor, a manastirilor si a parohiilor, care au avut un adanc simtamant romanesc", a spus Parintele Patriarh.
In incheiere, domnul Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, si-a exprimat bucuria participarii la acest moment si dorinta de a organiza si alte festivitati in anii urmatori.
Evenimentul a fost urmat de un simpozion pe tema unirii, la care au participat istorici de seama ai Romaniei.
Consecintele Unirii asupra vietii bisericesti din Basarabia
La 27 martie 1918, la Chisinau, a avut loc Adunarea Sfatului Tarii, in care s-a adoptat cu majoritate de voturi Unirea Basarabiei cu tara-mama. Intr-un interviu acordat postului de radio Trinitas, pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, a vorbit despre urmarile pe care actul de la 27 martie 1918 le-a avut asupra vietii bisericesti din Basarabia: "Cand a revenit la Biserica-mama, Biserica din Basarabia a fost condusa de Nicodim Munteanu, pe atunci episcop de Husi, in calitate de loctiitor de arhiepiscop, sub ascultatea Sinodului BOR. A urmat episcopul Gurie Grosu, care a pastorit pana in anul 1936, iar dupa el, aceasta mitropolie a fost condusa din nou de ctre Nicodim Munteanu, de aceasta data fiind mitropolit al Moldovei, si de catre Cosma Petrovici, episcopul Dunarii de Jos. Din anul 1938 pana in 1944, a fost condusa de Efrem Enachescu, cel de-al doilea mitropolit al Basarabiei. Aceasta mitropolie a avut si doua episcopii in componenta: Cetatea Alba Ismail - cu resedinta la Ismail, si cea de Hotin".
De asemenea, aici a fost si o Facultate de Teologie, care s-a infiintat in 1926, in fruntea careia a fost numit atunci renumitul teolog, ajuns mai tarziu mitropolit al Moldovei, Irineu Mihalcescu. "Aceasta facultate, care apartinea de Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, a functionat pana in 1941. Totodata, in Basarabia a functionat si Seminarul "Gavrilescu Banulescu", reorganizat in 1927, la care s-au mai adaugat inca doua seminarii: la Ismail si la Edinet", a mentionat pr. Vicovan.
Ciprian BARA
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.