Botosanenii au inaltat rugaciuni pentru ploaie

 

Pe 29 ianuarie, in ajunul hramului Bisericii "Sf. Trei Ierarhi" din Botosani a fost adusa aici icoana facatoare de minuni a Sf. Ioan Botezatorul de la Manastirea Gorovei. Aducerea spre inchinare a unei icoane cu ocazia hramului, a devenit o traditie pentru biserica botosaneana inchinata Sf. Trei Ierarhi.

In cadrul slujbei Vecerniei, condusa de pr. Lucian Leonte, protopop de Botosani, s-au citit rugaciuni pentru ploaie si imediat dupa slujba a inceput sa ninga. "Inalt Prea Sfintitul Daniel ne-a daruit binecuvantarea de a aduce una dintre icoanele facatoare de minuni de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, si anume icoana facatoare de minuni a Sfantului Prooroc si Inaintemergatorului Ioan de la Manastirea Gorovei, care a fost descoperita in anul 1740 de un monah de la Manastirea Dragomirna. In acest an, deja poporul din Botosani se bucura cinstind aceasta sfanta icoana, in aceste clipe si avem nadejdea ca, asa cum Sf. Prooroc Ioan a facut de sute de ani minuni, prin icoana sa, va savarsi si acum pentru credinta crestinilor ortodocsi din Botosani care se inchina ei cu evlavie", a declarat pr. Gabriel Mihaiescu, paroh de la 1 iunie 2000 la Biserica "Sf. Trei Ierarhi" din Botosani.


Biserica "Sf. Trei Ierarhi" este o biserica foarte veche. Constructia ei a inceput la 8 mai 1789 si a fost sfintita la 20 septembrie 1837. Cartografia orasului din 1832 mentioneaza aceasta biserica in "Mahalaua greceasca" a cvartalului I.


La inceput biserica a fost facuta numai din barne si fara clopotnita, iar primul ei ctitor este negustorul grec C. Gheorghiu, asa cum mentioneaza pisania greceasca a turnului bisericii: "Biserica aceasta a ridicat-o Constantin Gheorghiu, cu puterea lui Dumnezeu si ajutorul crestinilor, 1789 mai 8". O reparatie serioasa s-a facut bisericii in anul 1911, intarindu-se zidurile si inaltandu-se plafonul cu trei metri, dandu-i-se forma de bolta. Intre anii 1984-1997 s-au efectuat reparatii capitale: subzidire si consolidare, inlocuirea tablei acoperisului, tencuiala exterioara si interioara, pardoseala, poleirea catapetesmei si pictura bisericii executata de pictorul Buzuloi Vasile. Toate aceste lucrari au fost efectuate de vrednicul intru pomenire preotul Petru Ifrim. Incoronarea tuturor acestor stradanii si realizari a fost sfintirea bisericii la 15 august 1998 de catre PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

 

Narcisa BALABAN

 

.

30 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2582

Voteaza:

Botosanenii au inaltat rugaciuni pentru ploaie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE