Reprezentantii societatii civile, reuniti intr-o Coalitie pentru respectarea sentimentului religios, cosemnatari ai unei petitii-scrisori deschise catre Guvernul Romaniei - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) -, isi exprima opozitia categorica fata de petitia "Privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant" inaintata CNCD la 12 august 2006 de profesorul Emil Moise. Printre cei peste 600 de sustinatori ai scrisorii deschise catre Guvernul Romaniei se afla importante ONG-uri si institutii din Romania, ca Asociatia Civic Media, Uniunea Sindicala Media Sind, membra cu drepturi depline a Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), precum si persoane cunoscute din spatiul public romanesc.
Reprezentantii societatii civile solicita CNCD-ului ca, in analizarea petitiei "privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant", sa se tina cont de o serie de elemente care argumenteaza eficienta pastrarii icoanelor in scoli. Potrivit primului aspect, "chestiunea legislativa", legislatia si practica din tarile membre ale Uniunii Europene, ca si legislatia si practica Uniunii Europene nu interzic prezenta simbolurilor religioase in public. De asemenea, nu exista o lege care sa interzica prezenta simbolurilor religioase in spatiul public nici in
"Crucea reprezinta un simbol religios important pentru toti oamenii"
Mai mult, exista exemple europene recente care sustin prezenta simbolurilor religioase in spatiul public. In acest sens, semnatarii petitiei prezinta anumite exemple, printre care: "La 15 februarie 2006, Curtea Suprema de Justitie a Italiei a respins solicitarea de eliminare a crucifixului din scolile publice argumentand ca acesta reprezinta un simbol al valorilor crestine care stau la baza societatii. Un alt exemplu il constituie Grecia, care este membra a Uniunii Europene din anul 1981. Constitutia si legile Greciei prevad si sustin prezenta publica a simbolurilor religioase ale confesiunii crestin ortodoxe, fara ca institutiile Uniunii Europene sa contrazica aceste prevederi legale prin nici o masura".
"Defaimarea si discriminarea unei intregi comunitati religioase"
De asemenea, prin prezenta petitie, CNCD este solicitat sa tina cont si de "defaimarea si discriminarea unei intregi comunitati religioase": "Afirmand ca prin "acceptarea simbolurilor religioase - in cazul nostru apartinand religiei crestin-ortodoxe - unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor practicate de religia respectiva", profesorul Moise defaimeaza cei 18.806.428 de crestini ortodocsi din Romania (conform recensamantului din anul 2002). Cu atat mai mult afirmatia este jignitoare pentru cele aproximativ 9.000.000 de femei crestin-ortodoxe din
Aceeasi petitie face referire si la Fundamentul societatilor democratice ale lumii care sprijina morala publica - "Declaratia Universala a Drepturilor Omului, prin articolul 29, sustine: "In exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om nu este supus decat numai ingradirilor stabilite prin lege, exclusiv in scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectare a drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale intr-o societate democratica". Morala publica a Romaniei democratice este cea crestina, bazata pe drepturile suverane ale poporului majoritar crestin, si care, conform specificului tolerantei ortodoxe, accepta alaturi de el toate celelalte confesiuni recunoscute".
CNCD a decis sa recomande Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) elaborarea unei norme interne prin care sa se reglementeze prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamant public, a anuntat, ieri, presedintele CNCD, Csaba Asztalos.
Narcisa BALABAN
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.