Comunicat de presa: Falsa problema a predarii creationismului si importanta manualelor de Religie


Comunicat de presa: Falsa problema a predarii creationismului si importanta manualelor de Religie

Patriarhia Romana apreciaza initiativele prin care institutii ale statului, asociatii si organizatii civice sprijina eforturile de dezvoltare si perfectionare a invatamantului religios, garantat prin Constitutia Romaniei (art. 32. (7)) si prin Legea 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (art. 32. (1)).

Aceste demersuri nu se pot concentra, insa, exclusiv asupra aspectelor negative din sistemul de invatamant, transformand predarea Religiei, prin generalizari fortate sau afirmatii tendentioase, intr-un fenomen cu efecte nocive asupra societatii romanesti. Astfel, unele articole publicate recent ridica falsa problema a predarii creationismului in scolile publice din Romania, si pun sub semnul intrebarii importanta manualelor de Religie.

Falsa problema a predarii creatinoismului in scolile publice

In privinta predarii creationismului, recomandarile Consiliului Europei au fost interpretate intr-un mod eronat. Rezolutia 1580/04.10. 2007 a Consiliului Europei "avertizeaza impotriva anumitor tendinte, care intentioneaza sa prezinte credinta ca fiind o stiinta" si recomanda statelor membre "sa se opuna cu fermitate predarii creationismului, ca disciplina stiintifica". Precizam, insa, ca niciodata credinta nu poate fi considerata o "stiinta", iar referatul biblic al creatiei nu poate fi prezentat ca o "disciplina stiintifica", fiind un adevar de credinta revelat, nu rezultatul unei activitati pur umane si perfectibile. Totodata, consideram ca teoria evolutionista ramane doar o ipoteza, cu implicatii ideologice, fara pretentii de adevar istoric absolut, o posibila explicatie, sustinuta cu argumente, considerate stiintifice. Insusi termenul "creationism" este gresit utilizat si interpretat, deoarece, nu a fost introdus de Biserica, ci de adeptii darwinismului, care doreau sa opuna, intr-un mod reductionist, "imperialismul scientist", "imperialismului mistic".

Acest aspect a fost subliniat, in cadrul unei conferinte sustinute la Teatrul National din Bucuresti, pe data de 10 februarie 2008, de profesor dr. Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Romane si fizician teoretician, la Centrul National de Cercetare Stiintifica din Paris. Astfel, cele doua planuri ale cunoasterii, corespunzatoare structurii umane nu pot fi separate, pentru a se preda in scoli doar teoriile deterministe si mecaniciste, discutabile chiar din punct de vedere stiintific, sustinute de adeptii neoateismului contemporan. Domnul profesor Basarab Nicolescu a atras atentia asupra pericolului reprezentat de transformarea omului intr-un simplu "teoretician al cantitativului", si a evidentiat erorile teoriei cauzalitatii, contrazisa de principiile fizicii cuantice, considerand ca secolul al XXI-lea va fi un secol al "stiintei limitelor". Relatia dintre om si natura nu poate fi redusa, astfel, la o raportare artificiala intre subiect si un obiect usor de posedat, aflat intr-o evolutie de tip cauzal.

Elevii trebuie sa aiba acces la un adevar de credinta, privind crearea lumii "ex nihilo", comun religiilor monoteiste, care, desi nu a fost predat niciodata ca disciplina stiintifica, este implicit sustinut de noile descoperiri din fizica cuantica, care pun sub semnul intrebarii conceptul clasic de "materie".

Importanta manualelor de Religie pentru copii si pentru comunitate

Manualele de Religie sunt instrumente de lucru necesare, dar perfectibile, fiind refacute sau inlocuite periodic. Astfel, in perioada 25-28.02.2008, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a organizat o consfatuire cu inspectorii de Religie si cu reprezentantii cultelor religioase recunoscute, pentru restructurarea si "decongestionarea" programelor scolare. Astfel, manualele vor fi refacute, pentru a corespunde acestor programe, precum si noii Metodologii privind evaluarea/reevaluarea si aprobarea propunerilor de manuale scolare, aflata in dezbatere publica, in perioada 20.02-20.03.2008.

Consider, insa, exagerate afirmatiile care, plecand de la cazuri izolate si contextuale, considera ca autorii manualelor de Religie existente, promoveaza, in general, "violenta fizica asupra copiilor, atat pe cea de sorginte divina, cat si pe cea a parintilor", iar "morala este construita fie ca un comert cu divinitatea s.t, fie fundamentata pe frica de pedeapsa divina sau parinteasca". Un studiu controversat, publicat recent de Liga Pro Europa, pune in evidenta, totusi, efectele pozitive ale predarii Religiei: mentionand atitudinile cultivate la ora de Religie, elevii au indicat bunatatea (75,5%), sinceritatea (67%) sau solidaritatea umana (41,3%). Mai mult, pentru 81% dintre elevii interogati, predarea Religiei in scoala este importanta sau foarte importanta.

Consider ca toate manualele trebuie sa adopte un ton irenic, de dialog si de respect fata de celelalte culte recunoscute. Patriarhia Romana este membra a Consiliului Ecumenic al Bisericilor din anul 1961 si membra a Conferintei Bisericilor Europene inca de la infiintarea acestei organizatii, in anul 1959, dezvoltand relatii de incredere si dialog pe plan national si international. De aceea, pozitiile care nu respecta aceste coordonate si angajamente internationale nu exprima pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane. In consecinta, comisiile Patriarhiei Romane, desemnate sa avizeze viitoarele manuale de Religie, vor avea in vedere toate aceste conditii, precum si alte observatii punctuale, facute cu obiectivitate si buna credinta.

Problemele izolate si interpretabile, semnalate in urma analizarii acestor instrumente didactice, nu pot fi generalizate sau extinse la toate manualele de Religie existente. Rolul formativ al acestei discipline, cu valente educationale, recunoscute la nivel international, este reflectat de aceste manuale, care promoveaza valori spirituale, necesare persoanei si comunitatii umane.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a pus in evidenta faptul ca "Religia il invata pe copil si pe tanar iubirea fata de Dumnezeu si de oameni, credinta, speranta si solidaritatea, dreptatea si recunostinta fata de parinti si fata de binefacatori, darnicia si harnicia, sfintenia vietii, valoarea eterna a fiintei umane, adevarul prim si ultim al existentei, binele comun si frumusetea sufletului profund uman, cultivat si imbogatit prin virtuti". De asemenea, dl prof. univ. dr. Constantin Cucos, prodecanul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, considera ca: valorile religioase, propuse prin manualele de Religie, "nu subjuga fiinta, ci o elibereaza de corsaje false, circumstantiale, limitative. Ele ne invata ca a trai autentic inseamna sa transgresezi valorile perisabile, in beneficiul valorilor ultime".

"Religie - cultul ortodox", manualul pentru clasa a XI-a, tiparit la Editura Corint, ii invata pe elevii de liceu, in cadrul capitolului al II-lea, pagina 28, ca "familia crestina este mijloc al comuniunii cu ceilalti s.t, realitate fundamentala a existentei umane s.t Prin iubirea si cunoasterea celorlalti, fiecare membru al familiei ajunge sa Il descopere pe Dumnezeu si sa se cunoasca pe sine cu adevarat."

Toate aceste valori, promovate de manualele de Religie, sunt necesare pentru formarea elevilor din Romania, iar autorii unor studii obiective si riguros fundamentate trebuie sa recunoasca rolul lor in scoala si in societate. La varsta intrebarilor si a cautarilor, respectand stadiile dezvoltarii, sustinute de Jean Piaget, nu se poate renunta la instrumentele de lucru, necesare unui proces educational, firesc si echilibrat.

Campania "Nu vrem liceu fara Dumnezeu!", sustinuta de elevi, parinti, profesori, asociatii, parteneri sociali sau reprezentanti ai altor culte recunoscute, nu urmareste "indoctrinarea fortata" a tinerilor, ci ofera alternative reale, pentru combaterea relativismului si laxismului contemporan, pentru asanarea morala si spirituala a societatii romanesti.

Dr. Bogdan Popescu, consilier patriarhal, Sectorul teologic-educational al Patriarhiei Romane

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1258

Voteaza:

Comunicat de presa: Falsa problema a predarii creationismului si importanta manualelor de Religie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact