Credinciosii asteapta preotul cu Ajunul“

Una dintre cele mai vechi traditii crestine legate de sarbatoarea Nasterii Domnului este „mersul cu Ajunul“ sau „mersul cu icoana“
Preotul din fiecare parohie merge la credinciosii pe care ii are in grija, pentru a vesti Nasterea Domnului


Daca parohia este mai mare, ca numar de locuitori sau suprafata, se intampla ca preotul sa umble din casa in casa si cateva zile. Pentru aceasta ocazie speciala, preotul poarta epitrahil si merge pe la fiecare gospodarie cu icoana Nasterii Domnului in mana, pentru a le aduce vestea minunata a Nasterii lui Iisus. Preotul este insotit de cantaret, iar cand intra in casa, se canta troparul Nasterii, apoi icoana se da spre sarutare tuturor credinciosilor. Cu aceasta ocazie, casa este binecuvantata atat prin prezenta fizica a preotului, cat si prin prezenta simbolica a lui Hristos in icoana. „Semnificatia mersului cu icoana Nasterii Domnului prin casele credinciosilor este una misionar pastorala.

Prima, si cea mai importanta semnificatie este vestirea Nasterii Domnului in mod personal credinciosilor. Preotul are grija sa vesteasca in mod personal fiecaruia dintre credinciosi Nasterea Domnului. Apoi, mai putem vorbi si despre o cunoastere indeaproape a credinciosilor de catre preot si de intarire a relatiei dintre cler si popor. Pentru ca este bine sa ne cunoastem nu doar la biserica, prin intermediul slujbelor, ci si acasa la fiecare, in mediul lor familial. Apoi, tot in acest moment se face binecuvantarea casei si se extinde parohia, pentru ca prin intrarea in fiecare casa putem spune ca intarim comunitatea credinciosilor si se extinde parohia de la biserica pana in casa fiecarui credincios“, a explicat pr. Adrian Lucian Dinu, lect. dr. la disciplina Formare duhovniceasca si practica liturgica si preot duhovnic al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi. Potrivit parintelui profesor Mircea Pacurariu, a mai adaugat pr. Adrian Dinu, traditia generalizata, de a merge fiecare preot in fiecare casa dateaza aproximativ din sec al XIX-lea, insa traditia este mult mai veche. Atunci probabil s-a oficializat sau a fost mentionata aceasta traditie.

In satul traditional, dupa momentul cantarii troparului Nasterii, preotul binecuvanta alimentele pregatite cu grija si asezate pe masa, langa icoane. Dupa ce alimentele au fost binecuvantate pot fi oferite de pomana pentru sufletele celor adormiti, astfel incat si acestia sa se bucure de vestea cea minunata. Pentru sufletele celor adormiti se pregatesc colacei, bob fiert, grau fiert, prune uscate, sarmalute de post, precum si fructe, printre care mere si nuci. In unele locuri se mai pastreaza si astazi acest obicei. Bucuria sarbatorii Nasterii Domnului este completa prin participarea la Sfanta Liturghie din ziua acestui „praznic luminos“.

Prajitura traditionala din ziua de Ajun

Astazi, gospodinele pregatesc traditionala prajitura din ziua de Ajun, turta cu julfa sau „pelincile Domnului“. Acest preparat se face dintr-un aluat simplu, nedospit, din care se coc turte subtiri pe plita. Ele au forma rotunda, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au fost numite „scutecele sau pelincile Domnului“. Turtele sunt insiropate si aromate, iar intre ele se asaza un strat de seminte de canepa, macinate foarte fin si amestecate cu zahar. In gospodariile de astazi, canepa a fost inlocuita cu miezul de nuca, mult mai accesibil.

Sursa: ziarullumina.ro

.

24 Decembrie 2009

Vizualizari: 912

Voteaza:

Credinciosii asteapta preotul cu Ajunul“ 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE