Una dintre cele mai vechi traditii crestine legate de sarbatoarea Nasterii Domnului este „mersul cu Ajunul“ sau „mersul cu icoana“
Preotul din fiecare parohie merge la credinciosii pe care ii are in grija, pentru a vesti Nasterea Domnului
Daca parohia este mai mare, ca numar de locuitori sau suprafata, se intampla ca preotul sa umble din casa in casa si cateva zile. Pentru aceasta ocazie speciala, preotul poarta epitrahil si merge pe la fiecare gospodarie cu icoana Nasterii Domnului in mana, pentru a le aduce vestea minunata a Nasterii lui Iisus. Preotul este insotit de cantaret, iar cand intra in casa, se canta troparul Nasterii, apoi icoana se da spre sarutare tuturor credinciosilor. Cu aceasta ocazie, casa este binecuvantata atat prin prezenta fizica a preotului, cat si prin prezenta simbolica a lui Hristos in icoana. „Semnificatia mersului cu icoana Nasterii Domnului prin casele credinciosilor este una misionar pastorala.
In satul traditional, dupa momentul cantarii troparului Nasterii, preotul binecuvanta alimentele pregatite cu grija si asezate pe masa, langa icoane. Dupa ce alimentele au fost binecuvantate pot fi oferite de pomana pentru sufletele celor adormiti, astfel incat si acestia sa se bucure de vestea cea minunata. Pentru sufletele celor adormiti se pregatesc colacei, bob fiert, grau fiert, prune uscate, sarmalute de post, precum si fructe, printre care mere si nuci. In unele locuri se mai pastreaza si astazi acest obicei. Bucuria sarbatorii Nasterii Domnului este completa prin participarea la Sfanta Liturghie din ziua acestui „praznic luminos“.
Prajitura traditionala din ziua de Ajun
Astazi, gospodinele pregatesc traditionala prajitura din ziua de Ajun, turta cu julfa sau „pelincile Domnului“. Acest preparat se face dintr-un aluat simplu, nedospit, din care se coc turte subtiri pe plita. Ele au forma rotunda, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au fost numite „scutecele sau pelincile Domnului“. Turtele sunt insiropate si aromate, iar intre ele se asaza un strat de seminte de canepa, macinate foarte fin si amestecate cu zahar. In gospodariile de astazi, canepa a fost inlocuita cu miezul de nuca, mult mai accesibil.
Sursa: ziarullumina.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.