Credinta exprimata intr-o forma postmodernista


In aceasta perioada, la Galeria "Triconc" ale Fundatiei ExArt, este prezentata expozitia intitulata "Transfigurare", realizata de lect. drd. Stelian Onica si lect. dr. Merisor G.

Dominte, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi. Expozitia este conceputa si realizata special pentru spatiul Galeriei "Triconc", situata la baza clopotnitei Bisericii "Sfantul Nicolae" - Copou. Prin intemediul acestei expozitii autorii propun conexiunea traditie-contemporaneitate cu ajutorul unor mijloace artistice actuale, corelate transmiterii unor semnificatii profunde ale credintei crestine.

Consubstantialitatea Sfintei Treimi in spatiul "Triconc"

Ambientarea spatiului de expunere, constituit din trei absidiole, este gandita ca o parafraza imagistica si simbolica la tema Sfintei Treimi. Modul in care este exprimat acest simbol se face prin plasarea in sens vertical, intr-o succesiune de cadre, pentru a constitui un grupaj triadic de coloane sau raze. Lucrarile expuse sunt imprimate pe folii transparente, imprimate color cu mixaje de lucrari ale celor doi expozanti, alaturate oglinzilor sau schitelor. Asezarea acestora in spatiul expozitiei are darul de a imprima sensul spiritual dorit de cei doi expozanti si anume: relatia Tata - Timp, Fiu - Sacrificiu si Sfantul Duh - TransFormare, ca o parafraza la consubstantialitatea Sfintei Treimi. Acestea se reunesc in jurul unui simbol cruciform, in centrul incaperii, realizat din oglinzi in care autorii expozitiei propun "aspectul reflectat si reflectant al realitatii traite". In lucrarile expuse se regasesc motive religioase cum ar fi, in cazul absidiolei incadrata de registrul Fiu - Sacrificiu, scena Rastignirii sau coroana cu spini de pe capul Mantuitorului Iisus Hristos.

Traditia credintei - liantul intre trecut si viitor

De la autorii acestei expozitii am aflat ca ea este dedicata "in ansamblu, tuturor sufletelor artistice, cunoscute si anonime, ce si-au luat zborul din aceasta lume pe care mereu o dorim mai dreapta si mai buna, mai receptiva si mai lipsita de toate cele care ingreuneaza existenta pamanteasca".

Prin modul ei de realizare, expozitia reflecta valorile de credinta pe care omul isi fundamenteaza conceptele si actiunile, pentru a pastra continuitatea unei pozitive directii valorice. Mijloacele insa apartin contemporaneitatii. "Actualitatea se confrunta permanent cu o bulversanta competitie a formelor de exprimare. Ceea ce este deja cunoscut si uzitat apare tinerelor generatii ca perimat. Tinerii doresc mereu o reinnoire care sa le ofere satisfactia unui alt fel de aport la mersul lumii, in comparatie cu actiunile predecesorilor lor. Totusi, chiar daca exteriorizarile se modifica, deseori substraturile ideatice isi extrag si isi repeta semnificatiile in raport cu valorizari pentru care oamenii s-au straduit indelung.

Postmodernitatea, apreciata de unii si criticata de altii, este, in fond, un termen generic pentru o actualitate in care amalgamul exprimarilor reuneste si asociaza secvential experiente trecute si prezente, stimuland receptorul a se adapta din mers la evenimentele care ii compun existenta. Nu ar trebui sa le consideram pe acestea neaparat ca elemente dintr-o acuta degringolada, ci mai degraba ca un prea plin care necesita organizare. Iar orice demers in sensul respectiv e nimerit a se corela cu realizari anterioare, traditia credintei fiind un reper esential ce confera liantul ideatic intre trecut si viitor", a declarat lect. drd. Stelian Onica.

Aceasta expozitie va fi deschisa la Galeriile Triconc de la Biserica "Sfantul Nicolae" - Copou pana in preajma sarbatorilor Craciunului, urmand ca apoi sa fie vernisata o expozitie de icoane lucrate manual in stil bizantin.

.

20 Decembrie 2006

Vizualizari: 1805

Voteaza:

Credinta exprimata intr-o forma postmodernista 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE