Daniel se talcuieste - Dumnezeu este judecatorul meu


Daniel se talcuieste "Dumnezeu este judecatorul meu"

Primul in cronologia istorica este Sfantul Prooroc Daniel. S-a nascut cu mai mult de jumatate de secol inainte de Hristos, intr-o familie de evrei de neam regesc. In 606 i.H., cand avea in jur de 16 ani, este luat in robie de catre Nabucodonosor si dus in Babilon, in prima etapa a conflictului iudeo-babilonian, in timpul regelui Ioachim.

A studiat aici limba caldeilor, cei care se ocupau cu astrologia. Cei mai straluciti urmau sa devina sfatuitori la curtea regelui. A primit chiar si un nume, Belsatar. Daca Daniel insemna, in evreieste, "Dumnezeu este judecatorul meu", numele babilonian se talcuia "Bel este protectorul lui". A avut colegi de studiu alti trei tineri evrei, Anania, Misael si Azaria.

Daniel, alaturi de cei trei tineri, isi asuma inca de la inceput rolul de pastratori ai credintei monoteiste in Dumnezeul cel Adevarat. In consecinta, ei refuza sa manance din alimentele inchinate idolilor, pentru a nu se intina si a calca prescriptiile Legii mozaice. Sunt pedepsiti si aruncati in foc, dar ingerul Domnului ii ajuta. A urmat groapa cu lei, dar si de data aceasta puterea lui Dumnezeu este mai mare decat cea a leilor. Cu ajutorul Unicului Dumnezeu, Daniel a reusit sa talcuiasca visele lui Nabucodonosor, care ii prevesteau sfarsitul; a talcuit si inscriptia de pe perete a lui Belsatar, "a numarat, a cantarit, a impartit". Toate acestea ii aduc puterea, fiind numit al treilea in regat. Aceasta pozitie si-a pastrat-o profetul si dupa cucerirea Babilonului de catre persi. Aceasta se intampla in 539 i.H., cand era in varsta de 75 de ani. In traditia iudaica se poate gasi parerea conform careia Daniel ar fi fost cel care ar fi sfatuit pe regele persilor, Cirus, cu privire la intoarcerea evreilor si ar fi mijlocit pentru rezidirea templului de la Ierusalim.

De Sfantul Prooroc Daniel se leaga si o carte care se afla in Vechiul Testament, care ii poarta numele. In cuprinsul cartii prezinta purtarea de grija a lui Dumnezeu fata de poporul Sau, dar si pe Dumnezeu ca fiind Domnul istoriei, Cel care ridica si coboara imperiile lumii. Visul lui Nabucodonosor, precum si cele doua vedenii ale profetului (despre cele patru fiare si vedenia berbecului si tapului) nu sunt altceva decat o anticipare a unor momente importante ale istoriei antice.

diac. George Aniculoaie

.

17 Decembrie 2008

Vizualizari: 802

Voteaza:

Daniel se talcuieste - Dumnezeu este judecatorul meu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE