Doua zile de sarbatoare la Manastirea Secu

Hramul Manastirii Secu din judetul Neamt a adunat anul acesta peste 1.000 de pelerini, care au asistat la slujba Sfintei Liturghii ce a fost oficiata cu acest prilej de trei ierarhi din Sfantul Sinod al Bisericii noastre. Sarbatoarea vechii asezari monahale a continuat si ieri, cand au fost praznuiti Sfantul Mitropolit Varlaam al Moldovei si Sfantul Ioan de la Rasca si Secu.

Manastirea Secu si-a serbat sambata, 29 august 2009, de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, hramul. Programul liturgic a inceput vineri seara cu slujba Privegherii, oficiata intr-o atmosfera duhovniceasca, la lumina lumanarilor, de Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a vorbit la final despre semnificatia acestei slujbe. In dimineata zilei de hram, moastele Sfantului Ierah Varlaam au fost scoase in procesiune in curtea manastirii, pentru a fi venerate de catre credinciosi, urmand ca mai apoi sa aiba loc slujba Sfantului Maslu, slujba Acatistului Sfantului Ioan Botezatorul si Ceasurile III si VI. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de IPS Teofan, de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si de PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, inconjurati de un sobor de 40 de preoti si diaconi. Vremea frumoasa a sfarsitului de vara a completat frumusetea sarbatorii de la Manastirea Secu, la care au asistat si autoritati locale si judetene. In cadrul Sfintei Liturghii, monahul Iustin Campanu a fost hirotonit diacon, iar ieromonahul Damaschim Avatajitei, egumenul Schitului Baiceni, al Manastirii Secu, a fost ridicat la rangul de protosinghel. Cuvantul de invatatura din cadrul Sfintei Liturghii a fost tinut de PS Calinic Botosaneanul, care a vorbit despre semnificatiile Evangheliei citite in ziua de praznuire a Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, dar si despre pacatul desfranarii, in care a cazut Irod.

Mesajul pe care il transmite Sfantul Ioan in ziua martiriului sau

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan a facut referire la doua mesaje pe care Biserica le transmite in ziua de 29 august, de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. „Mesajul Sfantului Ioan Botezatorul este acela de a crede in Hristos si de a ne pocai. Sa sporeasca in casele fratiilor voastre credinta in Hristos si constiinta marturisirii propriilor pacate“, a spus Inalt Preasfintitul Teofan, care a citit la final o rugaciune de dezlegare. Arhim. Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, a multumit ierarhilor, preotilor si credinciosilor prezenti la hram, indemnandu-i pe pelerini sa participe la slujba Sfintei Liturghii, care a avut loc ieri in cinstea Sfantului Mitropolit Varlaam al Moldovei si a Sfantului Ioan de la Rasca si Secu.

„Venim des la aceasta frumoasa manastire“

Cei peste 1.000 de credinciosi prezenti la sarbatoarea Manastirii Secu au participat la slujba Sfintei Liturghii si s-au inchinat la moastele Sfantului Varlaam, rugandu-se pentru sanatate si multumind lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. „Am venit cu drag la slujba de hram a Manastirii Secu si m-am rugat la Dumnezeu, ca la El e toata nadejdea. Ne-am inchinat la sfintele moaste, dar si in biserica, unde am lasat si un pomelnic. Suntem din zona Neamtului si venim des la aceasta frumoasa manastire“, a declarat Ana Manole, din Grumazesti. „Am stiut ca este hramul Manastirii Secu si am venit sa particip la slujba. Ne-am rugat pentru sanatatea copiilor. Suntem in pelerinaj la mai multe manastiri din zona Moldovei“, ne-a spus Valeria Moroz, din Iasi. „Am ascultat slujba Sfintei Liturghii, care a fost deosebita. Ne-am inchinat la racla in care se afla moastele Sfantului Varlaam. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu vom ramane in zona pentru a participa la cel de-al doilea hram al Manastirii Secu, cand sunt pomeniti doi mari sfinti romani“, ne-a relatat Petru Taciuc, din Pascani.

Constantin CIOFU
Sursa: ziarullumina.ro
 

31 August 2009

Vizualizari: 626

Voteaza:

Doua zile de sarbatoare la Manastirea Secu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE