Aproape 900 de preoti si diaconi, care slujesc in parohiile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor, s-au intalnit ieri in Aula Palatului Patriarhiei, in cadrul conferintei preotesti pe tema "Pastoratie si misiune in contextul unei lumi in schimbare (fenomenul migratiei)". Mentionam ca, in Arhiepiscopia Bucurestilor, parohiile sunt organizate in noua protopopiate, trei in Bucuresti, doua in Ilfov si patru in Prahova. Acestea cuprind 626 de parohii si 80 de filii, in total 706 parohii cu filiale, care sunt deservite de 937 de clerici, dintre care 891 sunt preoti, iar 46 diaconi. Conferinta a fost prezidata de Prea Fericitul Parinte Daniel, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In deschiderea intalnirii, Prea Fericirea Sa a subliniat actualitatea temei de discutie: "Suntem foarte bucurosi ca ne intalnim astazi aici, insa bucuria este umbrita intr-o anumita masura de incindentele care s-au intamplat in Italia, din cauza fenomenului migratiei cetatenilor romani.
Un alt mod de organizare a conferintelor
Totodata, PF Patriarh Daniel a amintit faptul ca in Arhiepiscopia Iasilor s-a dezbatut, in urma cu doi ani, in zilele de 22 si 23 august 2005, la Centrul de conferinte "Providenta" din Iasi acest fenomen, in cadrul conferintelor pastoral-misionare pe tema "Fenomenul migratiei din parohii. Sanse, probleme si perspective pastorale". "Atunci s-a dezbatut timp de doua zile aceasta tema, la conferinte participand cei peste 1.000 de preoti pe care ii avem in Arhiepiscopia Iasilor. In acelasi timp, au participat reprezentanti ai diferitelor ministere care sunt interesate de acest fenomen si care cauta solutii. Am ascultat informatii venite din partea reprezentantilor Ministerului Muncii, Ministerului de Externe. Unele dintre aceste aspecte ale fenomenului migratiei sunt actuale si astazi", a mentionat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).
De asemenea, PF Parinte Daniel a propus ca, incepand cu anul urmator, conferintele preotesti din Arhiepiscopia Bucurestilor sa se desfasoare o data pe an, timp de doua zile, iar in cadrul acestora sa fie prezentate multe expuneri, sa se organizeze lucrari pe grupe si dezbateri.
In continuare, PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a citit documentul final al conferintelor pastoral-misionare care s-au desfasurat, in 2005, in Arhiepiscopia Iasilor, pe tema "Fenomenul migratiei din parohii. Sanse, probleme si perspective pastorale".
Solutii pentru intampinarea problemelor imigrantilor romani
Parintele Dumitru Gaina, paroh la Biserica "Sf. Gheorghe" - Grivita, delegat al Protoieriei I Capitala, a prezentat un referat realist, cu date concrete privind problemele romanilor plecati in strainatate. Parintele Gaina a slujit vreme de 20 ani pentru romanii din Australia, cunoscand astfel fenomenul migratiei, precum si problemele pastoratiei imigrantilor. Parintele a vorbit despre problemele imigrantilor, dar si despre rolul Bisericii Ortodoxe Romane privind activitatea religioasa, culturala, sociala si nationala in cadrul comunitatilor romanesti din strainatate. Printre problemele romanilor din diaspora identificate de pr. Dumitru Gaina, s-au regasit probleme cum ar fi casatoriile mixte si divortul, pentru care "trebuie cautate modalitati de integrare a familiei ortodoxe in contextul ecumenismului actual, tinandu-se seama de consecintele invataturii si practicii ortodoxe". Pentru intampinarea sau chiar stoparea unor astfel de probleme, parintele Gaina a propus o serie de solutii ca: promovarea responsabilitatii, a comuniunii fratesti si a colaborarii dintre clericii slujitori in diaspora; sprijin pastoral si material pentru pastrarea identitatii religioase si nationale a romanilor din diaspora, in special la cei din spatiul european; intensificarea misiunii religioase, culturale, sociale si nationale prin radio si televiziune si un cotidian al BOR, "asa cum si-a propus Prea Fericirea Sa la intronizare", pentru pastrarea identitatii romanilor de pretutindeni. De asemenea, parintele referent a subliniat "necesitatea colaborarii preotilor din tara cu enoriasii plecati in strainatate pentru indrumari pastorale, in vederea pastrarii dreptei credinte si a evitarii unor abateri si delicte ce compromit numele de roman, supravegherea celor ramasi in tara; infiintarea de scoli duminicale, iar acolo unde e posibil de scoli in limba materna subventionate de statele respective, asa cum deja s-a aprobat in Italia".
Viata unei comunitati sa fie organizata in jurul Casei Domnului
Au urmat discutii in plen, care, prin implicarea mai multor preoti prezenti, s-au dovedit a fi foarte dinamice. Parintele Patriarh l-a invitat apoi pe pr. Florin Mihalache sa impartaseasca din experienta sa pastorala, dobandita in cei 11 ani de slujire pentru romanii din Sacramento, California (SUA). De asemenea, intr-una din interventiile sale, PF Patriarh Daniel a explicat etimologia cuvantului "parohia" care inseamna "vecinii Casei Domnului", subliniind prin aceasta ca Biserica trebuie sa aiba un rol si un loc central in cadrul unei comunitati, respectiv viata unei comunitati sa fie organizata in jurul Casei Domnului.
Intaistatatorul BOR a prezentat apoi volumul "Lumina Sfintelor Scripturi", aparut de curand la Editura Trinitas, o carte dedicata Sf. Ioan Gura de Aur, de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc, pe 13 noiembrie, 1.600 de ani. "Lumina Sfintelor Scripturi" este o antologie tematica din opera Sfantului Ioan Gura de Aur, lucrare a doctorandului Liviu Petcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, si este foarte importanta pentru lucrarea pastorala a preotilor.
La sfarsit, Patriarhul Bisericii noastre a oferit parohiilor din Arhiepiscopia Bucurestilor, prin intermediul protopopilor, noile antimise sfintite duminica, 4 noiembrie.
Narcisa BALABAN
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.