La Vatican s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Bolnavului


La Vatican s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Bolnavului

Pe 11 februarie, se sarbatoreste, in fiecare an, Ziua Mondiala a Bolnavului. Ziua a fost fixata in 1992, din initiativa papei Ioan Paul al II-lea, in memoria Sfintei Fecioare de la Lourdes, cand a fost publicata o Scrisoare Apostolica care spunea ca "Sfanta Fecioara Maria este un semn minunat al izbanzii vietii asupra mortii, al iubirii asupra pacatului, al mantuirii asupra oricarei boli a trupului si a spiritului. Este semn de mangaiere si de speranta sigura". Anul acesta, cea de-a XVI-a Zi Mondiala a Bolnavului, de la 11 februarie, a fost sarbatorita, in Biserica Catolica, concomitent cu cea de-a 150-a aniversare a primei aparitii a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Momentul central al acestei zile a fost oficierea in Catedrala de la Vatican a Liturghiei pentru bolnavi si insotitorii lor din cadrul Operei Romane Pelerinaje si Uniunea Nationala Italiana pentru Transportul Bolnavilor la Lourdes si la Sanctuare Internationale (UNITALSI).

Liturghia a fost prezidata de cardinalul Javier Lozano Barragŕn, presedintele Consiliului Pontifical pentru pastorala lucratorilor sanitari.

Mai multe evenimente comemorative

In mesajul adresat cu ocazia celei de-a XVI-a aniversare a Zilei Mondiale a Bolnavului, Papa Benedict al XVI-lea a aratat ca exista o legatura foarte stransa intre aparitia Fecioarei Maria la Lourdes, Euharistie si vindecarea bolnavilor. Mai mult decat atat, sarbatoarea coincide cu alte evenimente organizate in acest an de Vatican. "Anul acesta inceputul Postul Mare coincide in mod providential cu cea de-a 150-a aniversare a aparitiilor de la Lourdes. Fecioara Maria s-a aratat pentru prima data in data de 11 februarie 1858 Sfintei Bernadeta Soubirous in grota de la Massabielle. Au urmat alte succesive aparitii insotite de evenimente extraordinare, si la sfarsit Fecioara Sfanta si-a luat ramas bun dezvaluind tinerei vizionare, in dialectul local: "Eu sunt Neprihanita Zamislire". Mesajul pe care Sfanta Fecioara continua sa-l raspandeasca la Lourdes aminteste cuvintele pe care Iisus le-a pronuntat tocmai la inceputul misiunii sale publice si pe care noi le ascultam de mai multe ori in aceste zile ale Postului Mare: "Pocaiti-va si credeti in Evanghelie, rugati-va si faceti pocainta". Sa primim invitatia Mariei care face ecou celei a lui Isus si sa-i cerem sa ne dobandeasca harul de "a intra" cu credinta in Postul Mare, pentru a trai acest timp de har cu bucurie launtrica si generoasa angajare" a spus Papa.

"Fecioarei Maria ii incredintam bolnavii"

Mesajul pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a transmis tuturor comunitatilor catolice a fost acela de a "valoriza din plin coincidenta propusa de calendarul evenimentelor bisericesti din 2008 care prevede, intre altele, celebrarea celei de-a 150-a aparitie a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes in Franta si, totodata, Congresul euharistic international din luna iunie care se va desfasura la Quebec in Canada". De asemenea, Papa a aratat ca "Fecioarei Maria ii incredintam, de asemenea, bolnavii si pe toti cei care se ingrijesc de ei cu dragoste". Papa a transmis pelerinilor care s-au adunat ieri in Biserica "Sfantul Petru" de la Vatican mesaje de binecuvantare, aratand ca "in tacere si in reculegere ma voi ruga pentru ei si pentru toate necesitatile Bisericii si ale lumii. Tuturor celor care vor binevoi sa ma aminteasca la Domnul, le exprim de pe acum multumirea mea sincera".

Stefan MARCULET

 

.

11 Februarie 2008

Vizualizari: 603

Voteaza:

La Vatican s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Bolnavului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE