Manifestari dedicate Mitropolitului Dosoftei

 

Muzeul Literaturii Romane din Iasi, Societatea Culturala "Junimea", Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Protopopiatele Iasi 1 si 2 organizeaza astazi, 13 decembrie 2006, o manifestare dedicata Sf. Ier. Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Evenimentul va avea loc de la ora 17.00 la Muzeul "Sfantul Ierarh Dosoftei - Mitropolitul" (Casa Dosoftei) din Iasi.

In cadrul manifestarii, pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, va vorbi despre "Ierarhul Dosoftei, sfantul Bisericii din Moldova". In continuare, corul "Apostolii" al Protopopiatelor Iasi 1 si Iasi 2 va sustine un concert de colinde, iar corala "Altarul" al Catedralei mitropolitane din Iasi va intepreta colindul Mitropolitului Dosoftei.


Astazi, parohia Sf. Ier. Dosoftei - Holboca II isi sarbatoreste hramul. In aceasta parohie se construieste prima biserica din tara in cinstea Sf. Ier. Dosoftei. Parohia "Sf. Ierarh Dosoftei" si "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" - Holboca 2, Protopopiatul Iasi 2, s-a infiintat la 1 decembrie 2005, desprinzandu-se din vechea parohie Holboca. Intrucat satul Holboca este foarte mare, numarand in jur de 2.200 de familii, infiintarea unei noi parohii era absolut fireasca, chiar necesara. "Am ales acest hram pentru ca Sf. Dosoftei a fost ierarhul nostru care a slujit si s-a rugat pentru moldoveni. Si bineinteles, daca IPS Mitropolit Daniel ne-a aprobat ca parohie de sine statatoare ne-a si dat binecuvantarea de a ridica o biserica, avand ca locatie cimitirul satului", ne-a explicat pr. paroh Teofil Irimia.


Constructia acestei biserici a inceput in primavara anului 2006. Cu echipa de arhitecti a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu aprobarea prompta a proiectului de catre IPS Mitropolit Daniel, cu bunavointa unor oameni de buna credinta, pana in prezent s-a turnat temelia bisericii. Sume mari de bani, pete 300 de milioane de lei vechi, au fost necesare pentru plata fierului si a betonului din temelie. Credinciosii, Consiliul Local, care, prin dl primar Gheorghe Stefureac, a aprobat 100 de milioane de de lei vechi pentru beton, si alti binefacatori - oameni importanti din Iasi, care au oferit materiale sau utilaje - au fost alaturi de preotul paroh si nu s-au speriat de un proiect atat de mare, cum este constructia unei biserici.

 

Narcisa BALABAN

.

12 Decembrie 2006

Vizualizari: 1793

Voteaza:

Manifestari dedicate Mitropolitului Dosoftei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE