Moastele Sfantului Ierarh Nifon, la Iasi


Moastele Sfantului Ierarh Nifon, la Iasi

In ultimii ani, din initiativa Patriarhului de astazi al Romaniei, PF Parinte Daniel, a devenit o traditie ca, de hramul Cuvioasei Parascheva, la Iasi sa fie aduse moastele cate unui sfant. Primul care a deschis drumul spre "comuniunea intre sfinti", in anul 1996, a fost Sfantul Andrei, Apostolul Romanilor, moastele acestuia fiind aduse din Patmos - Grecia. Dupa patru ani, in anul 2000, au fost aduse de la Livadia - Grecia moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, iar in 2001 a fost adus Braul Maicii Domnului, de asemenea din Grecia, de la Volos. Hramul din 2002 a fost binecuvantat prin sosirea la Iasi a moastelor Sfantului Ioan Casian, care au fost aduse de la Marsilia (Franta), iar cel din 2003 prin aducerea moastelor Sfantului Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de mir, de la Tesalonic. In 2004, cu prilejul anului omagial "Sfantul Voievod Stefan cel Mare - 500", la hramul Cuvioasei a fost adus un fragment din Sfanta Cruce, de la Manastirea "Panaghia Soumela" din Mitropolia de Veria - Grecia.

Tot de la Veria, de la Catedrala "Sf. Ap. Petru si Pavel", in anul 2005, am avut bucuria de a primi spre inchinare si cinstire moastele Sfantului Pavel, Apostolul neamurilor. In anul 2006, pelerinii s-au putut ruga, alaturi de Sfanta Parascheva, Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul, ale carui sfinte moaste au fost aduse din Eghina - Grecia. O particica din moastele sale a fost daruita celei mai mari biserici de parohie din tara, Biserica "Sf. Ierarh Nectarie", din cartierul iesean Alexandru cel Bun. Anul trecut, cu prilejul implinirii a 1.600 de ani de la trecerea la cele vesnice a celui mai cunoscut predicator crestin, pelerinii s-au putut ruga moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur aduse de la Manastirea Varlaam, din Complexul monahal Meteora - Grecia.

Anul acesta, la Iasi, sunt aduse moastele Sfantului Ierarh Nifon

Intrucat in 2008 se implinesc 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, credinciosii care vor veni la Iasi se vor putea inchina moastelor acestuia aduse de la Catedrala mitropolitana din Craiova. Sf. Ierarh Nifon s-a nascut in tinutul Peloponez, in sudul Greciei, data nasterii fiind situata undeva intre anii 1434-1440. A primit din botez numele Nicolae. La calugarie a primit numele Nifon si a vietuit in manastirile Cutlumus si Dionisiu de la Muntele Athos. In anul 1483 a fost ales mitropolit al Tesalonicului, iar dupa trei ani a fost ales patriarh al Constantinopolului. Dupa doi ani de pastorie, in 1488, sultanul Baiazid al II-lea l-a indepartat din scaunul patriarhal. In 1489 a fost rechemat la conducerea Patriarhiei Ecumenice, insa a fost din nou indepartat de turci si exilat la Adrianopol.

In perioada 1503-1505, adus de domnitorul Radu cel Mare, patriarhul Nifon a reorganizat viata bisericeasca din Tara Romaneasca. A ajuns la neintelegeri cu domnitorul Radu cel Mare, pentru ca nu aprobase casatoria surorii acestuia cu un boier moldovean, deoarece era impotriva canoanelor si randuielilor bisericesti. In vara anului 1505 patriarhul Nifon s-a retras la Manastirea Vatopedu, apoi la Manastirea Dionisiu de la Muntele Athos, unde a trecut la Domnul pe 11 august 1508. Canonizarea patriarhului Nifon a avut loc la 16 august 1571, cand s-a decis ca ziua de pomenire sa fie pe 11 august.

Monahii de la manastirea Dionisiu au daruit domnitorului Neagoe Basarab capul sfantului si o mana care au fost asezate in ctitoria de la Curtea de Arges. In anul 1949, moastele Sf. Nifon au fost duse in Catedrala mitropolitana din Craiova.

Narcisa Balaban

.

11 Octombrie 2008

Vizualizari: 512

Voteaza:

Moastele Sfantului Ierarh Nifon, la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE