O noua sedinta a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie


O noua sedinta a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie

La Resedinta patriarhala din Bucuresti, a avut loc ieri, sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, o noua sedinta de lucru a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie, formata din reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai Bisericii Ortodoxe Romane. La sedinta a participat si domnul Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

In timpul sedintei, reprezentantii Guvernului au precizat faptul ca, in urma analizei la nivelul Executivului, s-a stabilit ca, avand in vedere statutul juridic al Patriarhiei Romane de institutie de drept privat de utilitate publica, responsabilitatea solutionarii cererilor de retrocedare formulate pentru o suprafata de aproximativ 4 500 mp din terenul destinat construirii Ansamblului Arhitectural "Catedrala Mantuirii Neamului" revine Statului prin Ministerul Economiei si Finantelor. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat faptul ca legea pentru construirea viitoarei catedrale nu prevede o astfel de obligatie pentru Patriarhia Romana, care are responsabilitatea construirii acesteia cu sprijinul autoritatilor centrale si locale.

Comisia Mixta Guvern - Patriarhie a convenit la promovarea unei initiative legislative pentru acordarea esalonata de despagubiri unitatilor cultelor religioase pentru cladirile preluate de catre regimul comunist in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 si care nu mai exista in natura in prezent, fiind demolate.

S-a apreciat ca un astfel de act legislativ va inlatura discriminarea la care sunt supuse in prezent cultele religioase, in comparatie cu alti fosti proprietari.

De asemenea, Comisia Mixta Guvern - Patriarhie si ministrul Cristian David au analizat mai multe propuneri administrative de corectare a trecerii abuzive a unor proprietati bisericesti (cimitire parohiale si manastiresti, lacasuri de cult si case parohiale cu terenul aferent, troite etc.) in inventarul domeniului public de catre Consiliile locale dintr-o serie de localitati din unele zone ale tarii.

In cadrul sedintei, au mai fost facute informari asupra stadiului unor initiative legislative aflate in curs de legiferare si s-au luat in discutie propuneri ale Patriarhiei Romane de imbunatatire a cadrului legislativ stabilit prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, rolul spiritual, educational, social-caritabil, de parteneri sociali si factori ai pacii sociale al cultelor.

.

02 Septembrie 2008

Vizualizari: 342

Voteaza:

O noua sedinta a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE